niedziela, 25 sierpnia 2019

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii?
To nie możliwe?! To była moja pierwsza myśl, gdy przeczytałam przepis, który znalazłam w internecie:-))
A jednak, możliwe. Bo upiekłam i wyszło przepyszne. Takie pulchne, mokre, lekkie jak chmurka, a cukinii wcale, a wcale nie czuć, a jedynie można gdzie nie gdzie zobaczyć zielony kolor w cieście. Co oznacza, że rzeczywiście jest z cukinii.
Polecam wszystkim łasuchom i nie tylko, bo to istna pychota:)
















Wartość odżywcza w jednej porcji ciasta około 80 g - 149 kalorii

Składniki na blache 25 x 30 cm:
5 jaj
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki tortowej
1 czubata łyżeczka sody spożywczej
2 czubate szklanki startej cukini
2 łyżeczki soku z cytryny
1 olejek cytrynowy do ciasta (pominełam)

Lukier:
4yżki cukru pudru
1 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Użyłam 2 średnie zielone cukinie, częściowo obrane ze skórki.
Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć na sitku z nadmiaru wody.


Jaja wbić do miski i zacząć ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Jednocześnie dosypując cukier i cukier waniliowy. Jaja miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy jajecznej. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej olej wlewając cienkim strumieniem, następnie wlewamy sok z cytryny, nadal ucierając.


W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodę. Tak przygotowaną mąkę, 3/4 maki wsypujemy do masy jajecznej miksując na niskich obrotach.


A do pozostałej 1/3 części mąki dodajemy startą  i odciśnięta cukinię i mieszamy z mąką. Po dodaniu cukinii delikatnie dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy już nie mikserem, ale drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.




Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  lekko nagrzanego. Pieczemy w temperaturze 180*C do suchego patyczka  około 40-45 min.


Po upieczeniu studzimy i delikatnie przekładamy na kratkę.


Gdy ciasto wystygnie polewamy lukrem:
Do kubka wsypujemy cukier i delikatnie wlewamy sok z cytryny i wodę, a następnie energicznie mieszamy do połączenia się składników, a następnie polewamy ciasto.


Ciasto można również posypać cukrem pudrem , w zależności jak kto lubi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz