czwartek, 2 maja 2019

Puszysta babka budyniowa

Myślę, że w każdym domu znajdzie się amator babek - w moim domu mam dwóch łasuchów babkowych.
A ta babka, to strzał w "10" w śród wszystkich babek jakie do tej pory piekłam: leciutka jak piórko, mięciutka jak gąbeczka, i taka puszysta, i taka wilgotna jak poranna rosa, i nieziemsko delikatna jak mgiełka istny ideał dla podniebienia, którego nie może zabraknąć w waszej kuchni i na każdym świątecznym stole.
W moim domu podbiła serca.


























Składniki:
4 jaja
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
4 budynie w proszku śmietankowe lub waniliowe
3 łyżki mąki tortowej BASIA
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny


dodatkowo:
1 czubata łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem do białości ( powinny się dobrze spienić i podwoić swoją objętość ).


Następnie mieszamy wszystkie składniki suche i stopniowo dodajemy do ubitych jaj na przemian z olejem. Na koniec wlewamy sok z cytryny.


Foremkę do babki najlepsza jest z dziurką smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 45 min. - do suchego patyczka.



Po upieczeniu babkę wyjmujemy z pieca studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz