niedziela, 12 maja 2019

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska to smak mojego dzieciństwa.
Pamiętam, że jako małe dziecko uwielbiałam wykradać z pieczeni samo jajko bo było zajeb... dobre, a w pieczeni pozostawała tylko dziura po nim:-) To były czasy - niezapomniane!
Jednak najczęściej pieczeń jadałam na kanapkach, ale najbardziej uwielbiałam na ciepło z buraczkami i chrzanem. Nooo i tak mi pozostało do dzisiaj - nie ma lepszego żarełka, uwierzcie:-))














Składniki na blaszkę 24cm x 10cm:
1-1,2 kg mięsa mielonego wieprzowego i drobiowego ( może być tylko wieprzowe lub drobiowe )
2 jaja
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, ziołowy, papryka słodka, wędzona, chili, zioła prowansalskie, dalmatyńskie, bazylia, tymianek ( lub według uznania jak kto lubi )

*Do pieczeni nie do dajemy namoczonej bułki, tak jak do kotletów mielonych, bułka w tym przypadku zmienia smak,a poza ty jest zbędna.

* Na zdjęciu widać, że dodałam 3 jajka, a to dlatego, że jest więcej mięsa, a dokładnie 2 kg, ponieważ z reszty mięsa będę robić tradycyjne kotlety mielone. I żeby nie robić sobie dodatkowj roboty przygotowałam wszystko mieso razem.

dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo


Wykonanie:
Mięso mielimy - jeżeli kupiliśmy w kawałku.
Do zmielonego mięsa dodajemy całe jaja, przyprawy oraz startą cebulę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Tak przygotowane mięso dzielimy na dwie części.
Jedną część wkładamy do foremki i równo rozprowadzamy w foremce, robiąc przez środek 1 cm wgłębienie.


Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ciasno układamy w przygotowanym rowku, pozostawiając z krótszego boku foremki margines około 2 cm.


Następnie jajka przykrywamy drugą częścią mięsa i formujemy kopczyk.
Mięso przy ściankach foremki dokładnie wgniatamy palcami, aby mięso górne połączyło się z dolną częścią mięsa.


Gotową pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy 1 godz.
Mięso po upieczeniu na wierzchu powinno być zarumienione.


Upieczoną pieczeń można podawać na ciepło jako mięso obiadowe - tak też byłow moim przypadku lub wystudzone wykorzystujemy do kanapek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz