niedziela, 22 lipca 2018

Jabłecznik pod chmurką

Ciasto to, to pełna improwizacja, bo co można zrobić z nadmiaru jabłek - papierówek i białek. 
Jedyne co mi przyszło do głowy to właśnie jabłecznik z bezą, który wyszedł obłędny i tylko tyle go widziałam co stawiałam na stole.


Składniki na blachę o wym. 25x35 cm:
2 kg papierówek
2 galaretki cytrynowe + 1 szkl. wrzącej wody

3/4 szkl. mąki tortowej Basia
3/4 szkl. cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szkl. mleka
1/2 kostki miękkiego masła

Beza:
10 białek ( pozostałość po pieczeniu innych ciast**)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy Delekta o aromacie migdałowym
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle ubijając.
Dodać żółtka i nadal ciągle ubijać.
Wsypać mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub delikatnie mieszać drewniana łyżką.
Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165*C i pieczemy około 20 min. ( do suchego patyczka )
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Beza:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, ubite białka powinny być sztywne i lśniące.
Dodajemy cukier ciągle ubijając. 
Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną nadal ubijając.
Na koniec wlewamy ocet inny i wsypujemy migdały.
Tak przygotowana bezę przekładamy na blachę odwrócona do góry nogami i wyłożoną papierem. Beze wyrównujemy lub wyciągamy sople łyżką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150*C i pieczemy 1 godzinę, a następnie pozostawiamy do wystudzenia w piecu, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

       
Masa Jabłkowa:
Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie i odstawiamy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, pozostawiając 8 połówek, które kroimy w kostkę.
Przekładamy do dużego rondla wlewamy 3/4 szkl.wody i zagotowujemy. 
Gotujemy na małym ogniu około 5-8 min.  następnie dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy doprowadzając do ponownego zagotowania.
Do gotujących jabłek wlewamy rozpuszczoną galaretkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie całkowitego.

Masa budyniowa:
Zagotować 2 szkl. mleka, w pozostałej rozpuścić budynie z mąką ziemniaczaną.
Wlać do gotującego mleka i energicznie mieszać do powstania jednolitej gładkiej masy.
Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia***. 
Następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń dokładnie ucierając na jednolitą gładką masę.


Na wystygnięty biszkopt wykładamy przestudzone jabłka i wyrównujemy. Na czas przygotowania masy budyniowej ciasto z masą jabłkową wstawiamy do lodówki.

Na masę jabłkową wykładamy przygotowaną masę budyniową i dokładnie rozsmarowujemy na 
powierzchni masy jabłkowej.
  
 


Na masę budyniową wykładamy upieczoną bezę i polewamy rozpuszczoną czekoladą.

.



** Białka niewykorzystane w pieczeniu, można zamrozić i wykorzystać do pieczenia bezy, tortów bezowych lub torta egipskiego, ponieważ nie tracą nic na swojej wartości podczas mrożenia.

***Nie do końca wystudzony budyń spowoduje zważenie się masy po dodaniu do utartego masła.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz