niedziela, 15 lipca 2018

Drożdżówka sypana

Nazwa tej drożdżówki brzmi troszeczkę dziwnie, nieprawdaż?!
Bo niby jak, można zrobić drożdżówkę sypaną?
A no można, bo to drożdżówka, której składniki sypiemy warstwami i pozostawiamy do wyrośnięcia w lodówce.
To drożdżówka, która zawsze wychodzi. Nawet tym, którym nigdy nic nie wychodzi, i nawet ciasto drożdżowe. I nawet tym, którzy uważają się za największe beztalencia kulinarne.
Po prostu polecam wszystkim.
















Składniki na blachę 25x25cm:
Wszystkie składniki muszą być zimne, prosto z lodówki.
Składniki:
8 dkg drożdży
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4-5 jaj
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. oleju lub oliwy
4 szkl. mąki BASIA

Składniki na kruszonkę:
1/2 szkl. mąki Basia
1/3 kostki miękkiego masła
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki wiórków kokosowych ( opcjonalne )


Kolejność w/w składników jest bardzo ważna, należy ją zachować wsypując do miski.

Do miski wsypać bardzo dobrze pokruszone drożdże,



zasypać cukrem i cukrem waniliowym na całej powierzchni.


Jaja rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem, wylać na cukier i rozprowadzić delikatnie na całej powierzchni.



Wlać mleko i olej.



A następnie na to wszystko przesiać delikatnie 2 szklanki mąki.


Tak wysypane składniki przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 12 godz. - najlepiej na noc ( kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć o cieście i stało w lodówce 24 godz., bez obawy można upiec wyjdzie na pewno ).


Następnego dnia, dodać przesiane pozostałe 2 szklanki mąki i miksować mikserem - hakami około 5 minut.


Ciasto powinno być elastyczne i samo odchodzić od haków. Ciasto można jeszcze kilka razy przerobić rękom aby sprawdzić czy dobrze jest wyrobione i czy strzela przy wyrabianiu ( strzelanie ciasta drożdżowego to oznaka dobrego wyrobienia ).



Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypana mąką, pozostawić do odpoczynku.



Gdy ciasto odpoczywa robimy kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wiórki kokosowe dokładnie łączymy ze sobą, kruszonka nie powinna być zbyt mokra, bo wtedy rozpłynie się na cieście. Jeżeli taka wychodzi to należy dodać mąki ( 1lub 2 łyżki mąki ), a jeżeli kruszonka nie chce się połączyć i ciągle się rozsypuje, to należy dodać łyżkę masła i ponownie zagnieść.
Dobrze zrobiona kruszonka to taka, którą zagnieciesz w dłonie w jednolitą masę, ale gdy lekko ruszysz dłonią powinna się lekko rozsypać.



Kruszonkę wyłożyć na wypoczęte ciasto i pozostawić jeszcze na około 15 min. do wyrośnięcia.
Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika do 180*C i pieczemy  40-50 min.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz