Bo niby jak, można zrobić drożdżówkę sypaną?
A no można, bo to drożdżówka, której składniki sypiemy warstwami i pozostawiamy do wyrośnięcia w lodówce.
To drożdżówka, która zawsze wychodzi. Nawet tym, którym nigdy nic nie wychodzi, i nawet ciasto drożdżowe. I nawet tym, którzy uważają się za największe beztalencia kulinarne.
Po prostu polecam wszystkim.
Składniki na blachę 25x25cm:
Wszystkie składniki muszą być zimne, prosto z lodówki.
Składniki:
8 dkg drożdży
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4-5 jaj
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. oleju lub oliwy
4 szkl. mąki BASIA
Składniki na kruszonkę:
1/2 szkl. mąki Basia
1/3 kostki miękkiego masła
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżki wiórków kokosowych ( opcjonalne )
Kolejność w/w składników jest bardzo ważna, należy ją zachować wsypując do miski.
Do miski wsypać bardzo dobrze pokruszone drożdże,
zasypać cukrem i cukrem waniliowym na całej powierzchni.
Jaja rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem, wylać na cukier i rozprowadzić delikatnie na całej powierzchni.
Wlać mleko i olej.
Tak wysypane składniki przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 12 godz. - najlepiej na noc ( kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć o cieście i stało w lodówce 24 godz., bez obawy można upiec wyjdzie na pewno ).
Następnego dnia, dodać przesiane pozostałe 2 szklanki mąki i miksować mikserem - hakami około 5 minut.
Ciasto powinno być elastyczne i samo odchodzić od haków. Ciasto można jeszcze kilka razy przerobić rękom aby sprawdzić czy dobrze jest wyrobione i czy strzela przy wyrabianiu ( strzelanie ciasta drożdżowego to oznaka dobrego wyrobienia ).
Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypana mąką, pozostawić do odpoczynku.
Dobrze zrobiona kruszonka to taka, którą zagnieciesz w dłonie w jednolitą masę, ale gdy lekko ruszysz dłonią powinna się lekko rozsypać.
Kruszonkę wyłożyć na wypoczęte ciasto i pozostawić jeszcze na około 15 min. do wyrośnięcia.
Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika do 180*C i pieczemy 40-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz