Składniki na 4 porcje:
6 jabłek (papierówki )
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 bezy - mogą być kupione (ja odebrałam z ciasta bezowego, które piekłam )
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w 3/4 szklance wrzącej wody, i odstawiamy do przestudzenia.
Jabłka obrać, 4 zetrzeć na tarce, a 2 pokroić w kostkę, przełożyć do rondla i podsmażyć.
Gdy jabłka się podsmażą ( zrobią się miękkie ) wlewamy wcześniej przygotowaną galaretkę i ponownie mieszamy jabłka.
Jabłka doprowadzamy ponownie do wrzenia i chwile gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie całkowitego.
Jabłka przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy ze śmiatan-fixem, gotową śmietankę wykładamy na uprażone jabłka.
Następnie wykładamy bezy i polewamy rozpuszczona czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz