sobota, 21 lipca 2018

Deser jabłkowy z bezą

Ten przepyszny deserek powstał z nadmiaru jabłek ( papierówek ), które przygotowałam na jabłecznik. Bo gdy wpadłam w trans obierania jabłek, to zapomniałem, kiedy przestać i obrałam wszystkie jabłka jakie były. I
dopiero gdy obrałam to zobaczyłam jaki to ogrom...:)) Jednak w moim domu się nic nie marnuje i tym sposobem powstał pyszny deserek.




















 

Składniki na 4 porcje:
6 jabłek (papierówki )
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 bezy - mogą być kupione (ja odebrałam z ciasta bezowego, które piekłam )
1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:
zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w 3/4 szklance wrzącej wody, i odstawiamy do przestudzenia.
Jabłka obrać, 4 zetrzeć na tarce, a 2 pokroić w kostkę, przełożyć do rondla i podsmażyć.
Gdy jabłka się podsmażą ( zrobią się miękkie ) wlewamy wcześniej przygotowaną galaretkę i ponownie mieszamy jabłka.
Jabłka doprowadzamy ponownie do wrzenia i chwile gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie całkowitego.
Jabłka przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.


Śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy ze śmiatan-fixem, gotową śmietankę wykładamy na uprażone jabłka. 


Następnie wykładamy bezy i polewamy rozpuszczona czekoladą.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz