Takie małe co nie co na podwieczorek dla łasuchów. Bo każdy z nas ma czasami nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Jednak nie każdy z nas ma predyspozycje do pieczenia i nie każdy z nas, ma tyle wprawy, że zawsze mu wychodzi. Jednak ja znalazłam bardzo prosty przepis który każdemu wyjdzie, bo nie trzeba piec - a to duża zaleta.
Za tem do roboty...
Będzie potrzebne na tortownicę 26cm:
500 g kakaowych herbatników
3/4 kostki miękkiego masła
10 łyżek śmietany 30%
Krem kokosowy
500ml śmietany 30%, -10 łyżek do herbatników
1 cukier waniliowy
1 opakowanie serka mascarpone
2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczonej 1/2 szkl. gorącej wody
200 g wiórków kokosowych
Krem waniliowy:
Proponuję użyć kemu karpatka, ugotować go dokładnie jak na opakowaniu.
3/4 kostki miękkiego masła
0,5 litra mleka
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
Herbatniki wkładamy do blendera i stopniowo dokładamy masło i śmietankę i dokładnie blendujemy do powstania jednolitej masy.
Masę dzielimy na dwie części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy płowe masy mocno dociskając do dna.
Następnie ubijamy śmietankę 30% której dodajemy stopniowo serek mascarpone, cukier waniliowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczona galaretkę ciągle ubijając.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
masę śmietanową przekładamy na spód z herbatników wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Niech się chłodzi.
Na schłodzoną masę kokosową wykładamy 2 część spodu z herbatników i lekko dociskamy. Wkładamy ponownie do lodówki.
2/3 kostki masła dokładnie rozcieramy mikserem i dodajemy partiami ugotowaną i wystudzoną masę karpatkową. Masę ucieramy do połączenia składników.
Masę budyniową przekładamy na herbatniki, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, lekko studzimy i wylewamy na masę budyniową.
Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Witajcie Kochani! Na moim blogu dowiecie się jak smacznie i zdrowo zjeść, ale i nie tylko - bo będę również serwować kosmiczne bomby kaloryczne w postaci ciast tortów i innych pyszności. Jednak nie zapomnę o mojej drugiej pasji czyli szydełkowaniu, tutaj dowiecie się jak zrobiłam i jak zrobić podobny sweterek lub inne wdzianko na szydełku.
Etykiety
Akcesoria Cukiernicze
(4)
Babki
(9)
Boże Narodzenie
(17)
Bułeczki drożdżowe
(18)
Chleby
(11)
Ciasta
(74)
Ciasta bez pieczenia
(34)
Ciasta Dietetyczne
(11)
Ciasta Drożdżowe
(54)
Ciastka
(42)
Dania Obiadowe
(26)
Desery i desery dietetyczne
(20)
Dżemy
(4)
Frużeliny
(1)
Jabłeczniki
(20)
Koktajle
(15)
Makowce
(15)
Mięsa
(3)
Mufinki i Babeczki
(8)
Przetwory na zimę
(4)
Sałatki
(5)
Serniki
(12)
Sosy - Dipy
(3)
Szydełkowanie
(48)
Torty
(16)
Wielkanoc
(6)
Zdrowe śniadania - dietetyczne
(4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz