piątek, 9 marca 2018

Tort Kokosowy

Takie małe co nie co na podwieczorek dla łasuchów. Bo każdy z nas ma czasami nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Jednak nie każdy z nas ma predyspozycje do pieczenia i nie każdy z nas, ma tyle wprawy, że zawsze mu wychodzi. Jednak ja znalazłam bardzo prosty przepis który każdemu wyjdzie, bo nie trzeba piec - a to duża zaleta.
Za tem do roboty...














Będzie potrzebne na tortownicę 26cm:
500 g kakaowych herbatników
3/4 kostki miękkiego masła
10 łyżek śmietany 30%
Krem kokosowy
500ml śmietany 30%, -10 łyżek do herbatników
1 cukier waniliowy
1 opakowanie serka mascarpone
2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczonej 1/2 szkl. gorącej wody
200 g wiórków kokosowych
Krem waniliowy:
Proponuję użyć kemu karpatka, ugotować go dokładnie jak na opakowaniu.
3/4 kostki miękkiego masła
0,5 litra mleka
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

Herbatniki wkładamy do blendera i stopniowo dokładamy masło i śmietankę i dokładnie blendujemy do powstania jednolitej masy.
Masę dzielimy na dwie części.


Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy płowe masy mocno dociskając do dna.


Następnie ubijamy śmietankę 30%  której dodajemy stopniowo serek mascarpone, cukier waniliowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczona galaretkę ciągle ubijając.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
masę śmietanową przekładamy na spód z herbatników wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Niech się chłodzi.


Na schłodzoną masę kokosową wykładamy 2 część spodu z herbatników i lekko dociskamy. Wkładamy ponownie do lodówki.


2/3 kostki masła dokładnie rozcieramy mikserem i dodajemy partiami ugotowaną i wystudzoną masę karpatkową. Masę ucieramy do połączenia składników.
Masę budyniową przekładamy na herbatniki, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.


Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, lekko studzimy i wylewamy na masę budyniową.
Dekorujemy wiórkami kokosowymi.


Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz