Szarlotka, kto jej nie lubi, no kto?
Przepis pochodzi z samego Zakopanego, od pani Gaździny u której spędzałam urlop.
Ciasto było tak pyszne, że poprosiłam o przepis i od kilku lat owa szarlotka gości również na moim "nadmorskim" stole.
Ciasto to, może dlatego jest tak wyjątkowe, że do jego wykonania używamy tylko jabłek Reneta szara, które mają swój specyficzny smak .
Składniki na blachę 23x30cm:
Ja upiekłam wyjątkowo w tortownicy o śr. 28 cm.
1/2 kg mąki
250 g masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku
5-6 żółtka
2 łyżki śmietany
250 g masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku
5-6 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka smalcu
3 kg szarej renety (są najlepsze bo w czasie pieczenia nie rozpadają się)
3 łyżki cukry pudru
2 łyżeczki cynamonu
3 kg szarej renety (są najlepsze bo w czasie pieczenia nie rozpadają się)
3 łyżki cukry pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kisielu (proszku)
Piekarnik nagrzewamy do 160* C.
Margaryna, śmietana i jajka muszą być
zimne.
Szybko posiekaj razem, a potem krótko zagnieć ciasto z podanych
składników. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i na to wykładamy ponad połowę ciasta (ok. 2/3) i wstawić razem z formą do lodówki na 30 min..
Resztę ciasta około 1/3 schowaj do zamrażarki.
Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka.
Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są większe).
Z pomocą malaksera i
funkcji krojenia na cienkie plasterki wszystkie jabłka szatkujemy.
Jeśli nie posiadasz malaksera można je samemu cieniutko poszatkować nożem – ale
muszą być naprawdę cienkie plasterki.
Do miski, w której są jabłka dodaj puder, cynamon i kisiel i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, ale
nie połam plasterków.
Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki
poziomo, dokładnie wyrównaj.
Na to zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz ok.
60-80 min – do zarumienienia się wierzchu ciasta.
Po wystudzeniu posyp pudrem.
Dobra rada:
Bardzo ważne – do tej szarlotki należy użyć jabłek szara reneta, ponieważ każdy inny rodzaj jabłek zamieni się w trakcie pieczenia w jednolitą masę jabłkowa tzw. pulpę. A szara reneta właśnie gwarantuje, że jabłka w trakcie pieczenia nie rozpadają się tak szybko i zachowują swoja kruchość.
Bardzo ważne – do tej szarlotki należy użyć jabłek szara reneta, ponieważ każdy inny rodzaj jabłek zamieni się w trakcie pieczenia w jednolitą masę jabłkowa tzw. pulpę. A szara reneta właśnie gwarantuje, że jabłka w trakcie pieczenia nie rozpadają się tak szybko i zachowują swoja kruchość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz