piątek, 23 marca 2018

Ryba w zalewie a'la Mrozik

Ryba, rybka, rybeczka - uwielbiam pod każdą postacią.
Przepis jest stary jak świat, ale ja go "troszkę" udoskonaliłam..., ale udoskonaliłam tak, żeby zalewa nie straciła swojego smaku, a ryba w zalewie czuła się swojsko...:))
Dla mnie najlepsza rybka na obiad.
Pyszności mniam, mniam...















Składniki:
1 kg fileta z ryby - mintaj
3 jaja
3 łyżki mąki
sól, pieprz, papryk, zioła prowansalskie, bazylia, carry

Zalewa:
1/2 szkl. wody
1 słoiczek ketchupu włocławek
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
około 1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka soli i majeranku
2 łyżeczki cukru,
liść laurowy, ziele angielskie

Do przełożenia na 3 warstwy:
1 słoik ogórków korniszonów
1 słoik patisonów konserwowych (opcjonalnie)
1 papryka czerwona
2 cebule


Rybę rozmrażamy i przyprawiamy, bez soli, zostawiamy na około 2 godz.


Z jaj, maki i soli wyrabiamy ciasto widelcem - powinno być gęste ciasto naleśnikowe.


Tak przygotowanym cieście obtaczamy rybę i smażymy w gorącym oleju.


Usmażona rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
                                     Warstwy przełożenia 3x:
  •  ryba
  • cienko pokrojona papryka w kostkę
  • cienko pokrojone w plastry patisony
  • cienko pokrojona cebula w talarki
  • cienko pokrojone w plastry ogórki korniszony                                                                                 Warstwy powtarzamy 3 razy                                                                                                           

Przygotowane warstwy zalewamy zalewą.
Przygotowanie zalewy:
Wodę, ketchup, koncentrat, olej, sól, cukier i przyprawy zagotowujemy w wysokim naczyniu, na małym ogniu.


Tak przygotowaną zalewą zalewamy wcześniej przygotowane warstwy ryby.


I gotowe!
Rybę można podawać z ryżem na sypko lub z smażonymi ziemniakami w ziołach.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie tak przygotowanej ryby jeszcze ja również nie miałam okazji jeść. Ja bardzo chwalę sobie przepisy na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż wiem, że właśnie tą rybę można przygotować na bardzo różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń