Przepis jest stary jak świat, ale ja go "troszkę" udoskonaliłam..., ale udoskonaliłam tak, żeby zalewa nie straciła swojego smaku, a ryba w zalewie czuła się swojsko...:))
Dla mnie najlepsza rybka na obiad.
Pyszności mniam, mniam...
Składniki:
1 kg fileta z ryby - mintaj
3 jaja
3 łyżki mąki
sól, pieprz, papryk, zioła prowansalskie, bazylia, carry
Zalewa:
1/2 szkl. wody
1 słoiczek ketchupu włocławek
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
około 1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka soli i majeranku
2 łyżeczki cukru,
liść laurowy, ziele angielskie
Do przełożenia na 3 warstwy:
1 słoik ogórków korniszonów
1 słoik patisonów konserwowych (opcjonalnie)
1 papryka czerwona
2 cebule
Rybę rozmrażamy i przyprawiamy, bez soli, zostawiamy na około 2 godz.
Z jaj, maki i soli wyrabiamy ciasto widelcem - powinno być gęste ciasto naleśnikowe.
Tak przygotowanym cieście obtaczamy rybę i smażymy w gorącym oleju.
Usmażona rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Warstwy przełożenia 3x:
- ryba
- cienko pokrojona papryka w kostkę
- cienko pokrojone w plastry patisony
- cienko pokrojona cebula w talarki
- cienko pokrojone w plastry ogórki korniszony Warstwy powtarzamy 3 razy
Przygotowane warstwy zalewamy zalewą.
Przygotowanie zalewy:
Wodę, ketchup, koncentrat, olej, sól, cukier i przyprawy zagotowujemy w wysokim naczyniu, na małym ogniu.Tak przygotowaną zalewą zalewamy wcześniej przygotowane warstwy ryby.
I gotowe!
Rybę można podawać z ryżem na sypko lub z smażonymi ziemniakami w ziołach.
Smacznego!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW sumie tak przygotowanej ryby jeszcze ja również nie miałam okazji jeść. Ja bardzo chwalę sobie przepisy na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż wiem, że właśnie tą rybę można przygotować na bardzo różne sposoby.
OdpowiedzUsuń