niedziela, 11 lutego 2018

Węgierska zupa gulaszowa

Zupka dla wszystkich i na każdą porę roku.




Składniki na 6-8 porcji:

500 g chudej wieprzowiny ( szynka myszka )
2 cebule
4 łyżki oleju
3 strąki papryki ( może być kolorowa)
500 g  ziemniaków
2 pomidory
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
słodka i ostra papryka mielona
kminek,
tymianek
sól
pieprz prawdziwy i ziołowy
natka pietruszki do posypania

Kluseczki kładzione:

1 jajko
3 czubate łyżki mąki

Przygotowanie:
Mięso umyć,  oczyścić z tłuszczu i pokroić w kostkę o boku około 3 cm.
Cebulę obrać i posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki olej, wsypać cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
Oddzielnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy z obu stron mięso na rumiano.
Podsmażone mięso dodajemy do zeszklonej cebuli.


Następnie podlewamy 1/2 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min., aż mięso będzie prawie miękkie.
W tym czasie strąki papryki umyć oczyścić z pestek i pokroić w paseczki.
Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę.


Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa.
Warzywa doprawić zmiażdżonym czosnkiem, mieloną papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem.


Zalewamy wszystko wrzątkiem tak aby wszystkie składniki były pod wodą i gotujemy dalej na małym ogniu 30 min.


Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie doprawiamy zupę.
Podajemy z posiekaną pietruszką.

Kluseczki:
Z mąki, jajka i niewielkiej ilości wody przygotować gęste ciasto ( najlepiej wodę dolewać po troszku ).
Gotowe ciasto położyć na desce do krojenia wcześniej zanurzonej we wrzątku i odcinamy nożem małe kluseczki wrzucając bezpośrednio do gotującej się zupy.
Zupę z kluseczkami gotujemy jeszcze 5 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz