A przecież tort jest tak pyszny, tak leciutki i tak prosty wykonaniu, że chyba prostszego torta jeszcze nie robiłam.
Tort jednak doczekał się swoich 5 minut - a tą chwilą są jutrzejsze urodziny mojej "drugiej połówki".
Powiem tak, tort jest wart grzechu nawet w czasie postu.))
Składniki na tortownicę 26 cm:
CIASTO
9 białek
9 łyżek cukru
2 i 1/4 łyżki mąki
200g mielonych orzechów włoskich*
KREM BUDYNIOWY
9 żółtek
9 łyżek cukru
5 i 1/2 łyżki mąki
2 cukry waniliowe
340 ml mleka
200 g masła
MASA ŚMIETANOWA
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 op. śmietan-fixu ( w oryginale było 5 łyżeczek żelatyna )
2 łyżki płatków migdałowych
oraz
1 baton Lion ( opcjonalnie do dekoracji )
WYKONANIE:
Ciasto:
Białka ubijamy dodajemy cukier i nadal ubijamy do uzyskania sztywnej błyszczącej piany.
Dodajemy orzechy, mąkę dokładnie mieszając.
ciasto dzielimy na 3 części i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem - olejem.
Każdy placek pieczemy oddzielnie około 17 min. w temperaturze 175*C
Masa Budyniowa:
Żółtka miksujemy z cukrem i mąką, a następnie łączymy z mlekiem i gotujemy budyń.
Po ugotowaniu budyń przykrywamy folią do wystudzenia.
Masło ucieramy i dodajemy partiami ugotowany budyń, ciągle ucierając.
Masa śmietanowa:
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy chwilę na wysokich obrotach.
Wsypujemy śmietan-fix i zmniejszamy obroty na średni.
Śmietanę ubijamy do zgęstnienia ( jednak pamiętajmy, że ubijanie śmietany można przedobrzyć i wtedy może nam się zważyć ), najlepiej zakończyć ubijanie śmietany, gdy łopatki miksera zostawiają rowki podczas ubijania.
Przekładanie warstw:
Na pierwszy blat wykładamy 1/3 masy budyniowej,
a następnie 1/3 masy śmietanowej, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy/
Wierzch torta dekorujemy płatkami migdałowymi i batonem LION.
*) W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe, ja jednak wolałam zamienić je na orzechy włoskie i płatki migdałowe są one mniej alergiczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz