sobota, 6 stycznia 2018

Kutia - deser wigilijny

Kutia - uwielbiam, najlepsze danie, a właściwie to deserek wigilijny.
Pierwszy raz miałam okazję próbować kutii jako młoda dziewczyna i powiem szczerze smak miała
wtedy dość oryginalny.
I dopiero mój tata uświadomił mi, że kutia to Litewka potrawa wigilijna, która w jego rodzinnym domu zawsze pojawiała się na stole wigilijnym, a w naszym domu już tak nie było. Jednak od tamtej pory to się zmieniło i już co roku kutia była i jest do dzisiaj obowiązkowym daniem wigilijnym.


Składniki na porcję dla 4-5 osób:
15 dkg łuskanej pszenicy
2/3 szkl. suchego maku
1,5-2 łyżki miodu
około 1/2 szkl. ciepłej wody*
około 30 dkg bakalii - orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, migdały, skórka z pomarańczy, rodzynki - ja nie daje


Przygotowanie:

- ugotować mak, ma się gotować 10 min.
- odcedzić - najlepiej ugotować dzień wcześniej.
- zmielić mak z 1/4 części orzechów na sitku do maku.
- ugotować pszenicę, pszenicę gotuje się około 15-20 min., powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
- w czasie gdy gotuje się pszenica siekamy resztę orzechów
- ugotowaną pszenicę przekładamy do półmiska
- przemielony mak łączymy z miodem dolewając małymi partiami wodę, masa makowa nie powinna być za rzadka.
- tak przygotowaną masę makową dodajemy do pszenicy i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- następnie dodajemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy, aby połączyć składniki.
- tak przygotowaną kutię przekładamy do świątecznego półmiska dekorujemy mandarynką lub według własnego uznania.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz