wtorek, 23 stycznia 2018

Ciasto - Figa z makiem ;-))

Ludzie z kąt wy bierzecie nazwy na ciasto??!
Tym razem sama się zdziwiłam i uśmiechnęłam pod nosem - z nazwy oczywiście.
Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w przygotowaniu i oczywiście bardzo, bardzo smaczne.
A ostatnio to jedno z moich ulubionych ciast w środku zimy.

No i oczywiście troszkę słonka w ten pochmurny i bardzo, bardzo mroźny dzień w samym środku zimy.















CIASTO:
6 jaj
1 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl.maku suchego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń ( syrop będzie potrzebny )
5-6 fig świeżych ( opcjonalnie, jak nie ma to trudno )
2 galaretki WINIARY
0,5 l wrzącej wody
1 opakowanie biszkoptów okrągłych

KREM:

5 żółtek
1/2 szkl. cukru
1,5 szkl. syropu po brzoskwiniach ( dopełnić wodą, gdy brakuje )
1/2 szkl. wody
2 budynie śmietankowe WINIARY
1 cukier waniliowy
200 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Rozpuścić galaretki w 0,5 l wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia ( najlepiej zrobić to kilka godzin przed rozpoczęciem robienia ciasta ).

Krem:
Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować.
Wodę, budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka dokładnie roztrzepać.
Wlać do gotującego się syropu.
Gotować i mieszać tak długo, aż zgęstnieje.
Po wystudzeniu zmiksować masło i dodawać partiami zimny budyń.
Masło z budyniem dokładnie zmiksować do połączenia się masła z kremem.


Ciasto:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, i po kolei dodawać:
cukier,
żółtka,
mąkę,
proszek dopieczenia
i na końcu dodać suchy mak
Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 45 min.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na pół ( czyli wzdłuż ).
Wyłożyć połowę kremu i po przekątnej ułożyć biszkopty, lekko wciskając je w krem.


Następnie wyłożyć między biszkopty pokrojone brzoskwinie i świeże figi.


Na wyłożone owoce wylewamy tężejącą galaretkę i wykładamy drugą część masy.


Przykrywany drugą częścią ciasta i posypujemy cukrem pudrem lub możemy polać lukrem czy czekoladą ( do wyboru jak kto lubi ). Ja posypałam cukrem pudrem i lekko "pociapałam" rozpuszczoną czekoladą




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz