Gdy pozostawimy go na 12 godz. w lodówce to będzie jak lody. Pyszniutki i zimniutki.
SKŁADNIKI:
500 ml. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki cukru do budyniu
2 średnie banany
500 ml. śmietany kremówki 30%
około 300 g truskawek lub 70 g gorzkiej czekolady
1 śmietan-fix
WYKONANIE:
Odlać 1/2 szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Po ugotowaniu budyń przykryć folią, żeby nie zrobiła sie skorupa i kożuch. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.
Truskawki myjemy i suszymy na papierowym ręczniku.
Następnie kroimy na ćwiartki lub połówki.
lub II wersja bez truskawek
Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Banany obrać, pognieść widelcem. Dodać do zimnego budyniu pogniecione banany i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Schłodzoną śmietanę ubić z jednym opakowaniem śmietan-fixu na sztywno.
Przygotować pucharki - wysokie.
W pucharkach układać po 2 warstwy deseru:
- krem bananowy
- pokrojone truskawki lub II wersja starta czekolada
- bita śmietana
- pokrojone truskawki lub II wersja starta czekolada
- krem bananowy
- pokrojone truskawki lub II wersja starta czekolada
- bita śmietana
I na wierzchu ozdabiamy truskawkami lub II wersja startą czekoladą
Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce min. 3 godz.
Jadnak najlepszy jest po schłodzeniu 12-sto godzinnym, bo wtedy mamy bardzo zimy lodowy deserek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz