No bo, która prawdziwa gospodyni nie ma zawsze w swojej kuchni ryżu,mleka, cukru, jaj i mrożonych owoców... chyba żadna. Bo to jest cały skład owego ciasta. I co powiecie?!
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 22-24 cm:
200 g ryżu jaśminowego lub zwykłego ( 2 woreczki )
3 jaja
700 ml mleka 2%
otarta skórka z cytryny
100 g cukru
1 cukier waniliowy
cynamon
SOS OWOCOWY
250 g mrożonych owoców leśnych
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko zagotuj. Dodaj do niego otartą skórke z cytryny i wsyp ryż ( gotujemy bez woreczków ). Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 min. do momentu całkowitego rozgotowania się ryżu. Odstaw do wystudzenia.
2. Do wystudzonego ryżu dodaj cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Białka z 3 jaj ubij na sztywną pianę.
3. Formę o średnicy 22 - 24 cm wyłóż papierem. Do ryżu dodaj ubite białko i wymieszaj delikatnie.
Masę przełóż do tortownicy i oprósz cynamonem. Piecz w temperaturze 170*C przez 40-45 min.
4. Do rondelka włóż owoce leśne cukier i sok z cytryny. Gotuj, odparowując płyn, aż sok zgęstnieje. Gdy ostygnie, polej nim ciasto i od razu podawaj na stół. Jak również można podawać na zimno z lodami z owoców leśnych. Smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz