niedziela, 26 czerwca 2016

Kruche Babeczki

                                          

Babeczki, kto ich nie lubi..., bo ja uwielbiam.
Ten przepis jest bardzo stary i pochodzi jeszcze z notatek mojej babci i oryginał ma w przepisie gotowane jajka. Ja jednak dałam nie gotowane ponieważ wykonanie jest szybsze i łatwiejsze, a ciasto różni się tylko kruchością.
Babeczki wyszły paluszki lizać, polecam!
Składniki:
2 szkl. mąki
3 żółtka
15 dkg masła
15 dkg cukru
łyżeczka smalcu
olej do smarowania foremek
Foremki do babeczek
Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy dołek i dodajemy jajka, cukier masło i smalec. Zagniatamy szybko ciasto, ciasto powinno być zwarte, błyszczące i gąbczaste. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3. Część 1/3 wsadzamy do zamrażarki i zamrażamy, a pozostałą częścią wygniatamy foremki do babeczek, które uprzednio smarujemy oliwą i napełniamy powidłami z jeżyn ( mogą być inne, ważne żeby powidła były kwaśne ).
Na powidła nakładamy pocięte paseczki z ciasta francuskiego( można ubić białka i wyłożyć na powidła, w tedy nie trzeba ciasta francuskiego i na białka trzemy zamrożone ciasto), a na ciasto francuskie trzemy zamrożone pozostałe ciasto.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40-45 min. w temperaturze 180 * C. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i jeszcze gorące wyciągamy z foremek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz