sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto Filadelfia

                                      

To ciasto, poruszy każde podniebienie. 
To ciasto zmiękczy każdego nawet najbardziej zatwardziałego przeciwnika obrzarstwa, i każdego kto jest na diecie i każdego walczącego z kaloriami.
Bo Filadelfii nie można się oprzeć tak jak tej w w Stanach Zjednoczonych, tak i tej również na talerzyku.
Bardzo przepraszam wszystkich, których wprowadziłam w błąd, mówiąc, że to ciasto jest od dawna na blogu - ono jest od dawna, ale na moim facebooku.



Składniki na blachę 36x26cm:
1 op. sucharów Mamut bez cukru
600g. Nutelli
500ml. śmietany kremówki 30%
2 op. serka mascarpone
700 ml. kompotu wiśniowego
3 łyżki płatków migdałowych lub wg uznania
3 galaretki wiśniowe lub inne czerwone

Wykonanie:
Przygotowania zaczynamy od rozpuszczenia galaretek:
3  galaretki rozpuszczamy w 5 szkl. wrzącej wody
Suchary Mamut mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy tłuczkiem na miał, 




Następnie dodajemy Nutellę i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.



Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę prostokątną, wcześniej wyłożoną folią aluminiową i schładzamy w lodówce.


Następnie ubijamy śmietanę do której dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy do połączenia.


Gdy masa dobrze się połączy wylewamy ja na blachę na której chłodzi się już masa czekoladowa.


Na masę śmietanową wykładamy wiśnie pozostałe z kompotu (najlepiej jak są drelowane )posypujemy płatkami migdałowymi i wylewamy wystudzoną i już lekko tężejącą galaretkę.


Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz