To bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na domowy deser, który nie zabiera dużo czasu, a polubią go i duzi i mali amatorzy słodkości.
Jolu dziękuję za przepis!
Spróbujcie koniecznie, to zaczynamy!!
Składniki:
2 wafle (ja użyłam 3 wafli)
1 kostka masła
2 szkl. mleka w proszku
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl. mleka
250 g herbatników
3/4 szkl. bakalii
2 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- W dużym garnku rozpuścić razem masło, mleko, cukier i czekoladę.
- Następnie dodajemy partiami mleko w proszku i kakao i dokładnie miksujemy do powstania gładkiej jednolitej masy.
- Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (u mnie zmielone) i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
- Tak przygotowana masę dzieli my na pól i wykładamy na pierwszy wafel zostawiając 0,5 cm marginesy bez masy.
- Masę przykrywamy drugim waflem i wykładamy drugą część masy, która przykrywamy trzecim waflem i lekko dociskamy.
- Tak przygotowany wafel zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lekko dociskając obciążonym garnkiem (np. zupą) na kilka godzin.
- Po zastygnięciu wafel kroimy na mniejsze porcje-wafelki.
- i gotowe można zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz