niedziela, 28 lipca 2024

Domowe wafle orzechowe

     To bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na domowy deser, który nie zabiera dużo czasu, a polubią go i duzi i mali amatorzy słodkości.

Jolu dziękuję za przepis!

Spróbujcie koniecznie, to zaczynamy!!







Składniki:

2 wafle (ja użyłam 3 wafli)

1 kostka masła

2 szkl. mleka w proszku

3/4 szkl.cukru

3/4 szkl. mleka

250 g herbatników 

3/4 szkl. bakalii

2 łyżki kakao

100 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

  • W dużym garnku rozpuścić razem masło, mleko, cukier i czekoladę.
  • Następnie dodajemy partiami mleko w proszku i kakao i dokładnie miksujemy do powstania gładkiej jednolitej masy.
  • Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (u mnie zmielone) i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
  • Tak przygotowana masę dzieli my na pól i wykładamy na pierwszy wafel zostawiając 0,5 cm marginesy bez masy.
  • Masę przykrywamy drugim waflem i wykładamy drugą część masy, która przykrywamy trzecim waflem i lekko dociskamy.
  • Tak przygotowany wafel zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lekko dociskając obciążonym garnkiem (np. zupą) na kilka godzin.
  • Po zastygnięciu wafel kroimy na mniejsze porcje-wafelki.
  • i gotowe można zajadać.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz