Idealnie kruche ciast, do tego powidła śliwkowe, no i oczywiście śliwki nasączone w rumie i whisky, a na koniec oblane czekoladą deserową - tego smaku się nie zapomina, bo jest obłędny. Idealne ciasto, który powinieneś spróbować nie tylko na święta.
To zaczynamy...!
Składniki na spód:
350 g maki pszennej najlepiej krupczatki
2 żółtka
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżka gęstej śmietany 18%
Śliwki w rumie:
150 g śliwek suszonych kalifornijskich
50 ml ciemnego lub jasnego rumu
50 ml whisky
Dodatkowo:
1 słoiczek (około 400 g) powideł śliwkowych - u mnie własnej roboty
Polewa:
80 g czekolady deserowej lub innej ulubionej - rozpuszczonej w kąpieli wodnej
50 g białej czekolady - opcjonalnie (u mnie zostało z innego wypieku)
Wykonanie:
Śliwki kroimy na pół.
Umieścić w rondelku zalać alkoholem i doprowadzić do wrzenia, i zdjąć z palnika.
Odstawić na godzinę lub do całkowitego wchłonięcia alkoholu przez śliwki ( jeżeli cały alkohol nie wsiąknie w śliwki to odlać go, a śliwki osuszyć).
Mąkę przesiać, dodać masło szybko posiekać do momentu kiedy będzie przypominać kruszonkę.
Dodać żółtka, cukier, śmietanę i szybko zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około 60 min.
Blachę o wymiarach 30x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta (mniejsza część na wałeczki z ciasta).
Natomiast 2/3 ciasta rozwałkować i przenieść na blachę, dokładnie wylepić spód i wyrównać ciasto.
Z 1/3 ciasta uformować wałeczki i wylepić ciasto tworząc kratownice.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 *C i włożyć do niego ciasto i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec ciasto około 20-23 min. na złoty kolor, ale po 10 min. pieczenia zmniejszamy ponownie temperaturę do 180*C.
Upieczony mazurek odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, przekładając na paterę.
Powidła śliwkowe przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na każdy kwadracik ciasta.
Na powidła wyłożyć po jednej śliwce w alkoholu.
Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i polać nią śliwki.
I gotowe można zajadać.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz