wtorek, 30 kwietnia 2024

Ciasto Zielone Jabłuszko

        Jabłecznik połączony z masą śmietanowo-budyniową, która sprawia, że ciasto daje niesamowity aksamitny smak.

A do tego jest nie trudne w wykonaniu.

To zaczynamy:















Składniki:

Biszkopt:

3 jaja

3/4 szkl. maki pszennej

3/4 szkl.cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wkładka Jabłkowa:

6-8 jabłek reneta szara

2 zielone galaretki

3 szkl. wrzątku


Masa śmietanowa:

2 budynie śmietankowe

1 serek mascarpone

2,5 szkl. mleka

2 śmietan-fixy

1 galaretka cytrynowa

1/2 szkl wrzątku

Polewa:

1/2 gorzkiej tabliczki czekolady - rozpuścić w kąpieli wodnej


Wykonanie:

Zielone galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku i odstawić do wystygnięcia.


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna piane.

Dodać cukier i nadal ubijać .

Dodać roztrzepane żółtka i nadal ubijać na wysokich obrotach.

Na koniec dodać przesianą mąk z proszkiem do pieczenia  i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Gotowy biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i pieczemy 20 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Zagotować 2 szkl. mleka, a w pozostałym rozrobić proszek budyniowy.

Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do całkowitego zgęstnienia masy.

Budyń odstawić do wystygnięcia.

Zimny budyń dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach do wygładzenia masy.

Zmniejszamy obroty i partiami dodajemy serek mascarpone, lekko miksujemy, a następnie wlewamy wolnym strumienie galaretkę cytrynową. I jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wstawiamy do lodówki.

Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach, a następnie dodajemy do zielonej galaretki dokładnie mieszając. 

Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/4 masy śmietanowej (można wstawić na 30 min do lodówki). Na masę wykładamy jabłka w galaretce wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia ( u mnie około 1 godziny).



Na jabłka wykładamy pozostałą część masy śmietanowej i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki na około 30 min.


Po zastygnięciu masy wylewamy cieniutkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej robiąc dowolne esy floresy.


I gotowe, smacznego!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz