Jabłecznik połączony z masą śmietanowo-budyniową, która sprawia, że ciasto daje niesamowity aksamitny smak.
A do tego jest nie trudne w wykonaniu.
To zaczynamy:
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl. maki pszennej
3/4 szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka Jabłkowa:
6-8 jabłek reneta szara
2 zielone galaretki
3 szkl. wrzątku
Masa śmietanowa:
2 budynie śmietankowe
1 serek mascarpone
2,5 szkl. mleka
2 śmietan-fixy
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl wrzątku
Polewa:
1/2 gorzkiej tabliczki czekolady - rozpuścić w kąpieli wodnej
Wykonanie:
Zielone galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna piane.
Dodać cukier i nadal ubijać .
Dodać roztrzepane żółtka i nadal ubijać na wysokich obrotach.
Na koniec dodać przesianą mąk z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Gotowy biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i pieczemy 20 min.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zagotować 2 szkl. mleka, a w pozostałym rozrobić proszek budyniowy.
Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do całkowitego zgęstnienia masy.
Budyń odstawić do wystygnięcia.
Zimny budyń dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach do wygładzenia masy.
Zmniejszamy obroty i partiami dodajemy serek mascarpone, lekko miksujemy, a następnie wlewamy wolnym strumienie galaretkę cytrynową. I jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach, a następnie dodajemy do zielonej galaretki dokładnie mieszając.
Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/4 masy śmietanowej (można wstawić na 30 min do lodówki). Na masę wykładamy jabłka w galaretce wyrównujemy powierzchnie i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia ( u mnie około 1 godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz