To przepyszne ciasto drożdżowe, któremu nikt nie jest wstanie się oprzeć.
Można ją robić na wiele sposobów: z jabłkiem, powidłami czy już tak totalnie na bogato np. z masłem orzechowym.
Polecam do niedzielnej kawki i nie tylko.
To zaczynamy...
Składniki:
Ciasto:
600 g maki pszennej
1 op. drożdży instant lub 30 g
3 żółtka
100 g roztopionego masła
80 g cukru
200 ml ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
1 op. budyniu śmietanowego
120 g puree z dyni - opcjonalnie
1 białko do posmarowania ciasta
Jabłka:
2-3 jabłka reneta szara
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżeczka cukru
1/2 op. kisiel cytrynowy
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Dodać cukier, cynamon, kisiel, kardamon i dokładnie wymieszać.
Odstawić.
Zaczyn:
Do miseczki wsypać łyżkę maki, drożdże, 1 łyżkę cukier i lać 2 łyżki mleka.
Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do wyrośnięcia.
W dużej misce przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, puree z dyni, budyń, mleko oraz zaczyn.
I zacząć wyrabiać ciasto, dodać roztopione masło i nadal wyrabiać ciasto.
Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko odchodzić od ręki.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia około 1 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, który następnie nacinamy aby powstał tzw. grzebień.
I zwijamy do środka, tak aby powstała rolada z grzebieniem na wierzchu.
Czynność powtarzamy z druga połówką ciasta
Tak przygotowaną koronę odstawiamy na 20 min do wypoczynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz