Szybkie, proste, a do tego bardzo smaczne ciasteczka.
Do niedzielnej kawusi najlepsze, a na babskie ploteczki niezastąpione.
To zaczynamy...
Składniki na ponad 60 ciasteczek
- 2,5 szkl. maki pszennej
- 1 szkl. gładkiego twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka zimnego masła
- 2 czubate łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mielonych migdałów - opcjonalnie
- szczypta soli
- cukier trzcinowy to obtaczania ciastek
- garść słupki migdałowe - opcjonalnie do nadziewania
Wykonanie
W misce siekamy masło i smalec z mąką, cukrem, następnie dodajemy serem i szybko wyrabiamy gładkie ciasto.
Wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3 mm i wycinamy nożem pasy o szerokości 4 cm, które kroimy na długość 6-7 cm.
Pokrojone paski składamy do środka.
Cukier wysypujemy na płaski talerzy, obtaczamy w nim ciastko.
Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170*C 15 min.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz