środa, 28 lutego 2024

Trójkąty Bermudzkie

 Rewelacyjne ciastka, takie na szybko, takie na słodko.

Ciastka wyszły przez przypadek, bo ja, jak to ja zaczęłam bawić się ciastem i tak oto powstały moje trójkąty.

Myślę, że sprawdzą się na każdą okazje, a szczególnie do niedzielnej kawki lub na babskie ploteczki.

To co... zaczynamy?








Składniki na 12-14 trójkątów:

2 op. ciasta francuskiego

250 ml śmietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone

2 op. śmietan-fixu

1 galaretka cytrynowa lub według uznania

3/4 szkl. wrzątku

dodatkowo:

1/2 słoiczka powideł z czarnej porzeczki

cukier puder

Wykonanie 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia.

Ciastek/trójkątów:

Ciasto wyjąć z opakowania, złożyć na pól wzdłuż krótszego boku.

Róg ciasta złożyć do środka, aby powstał trójkąt. Odcinamy trójkąt, który ponownie przecinamy na pół tak aby powstały 2 trójkąty. Czynność powtarzamy do końca ciasta.


Gotowe trójkąty układamy na blasze i pieczemy 15 min w temperaturze 200*C

Upieczone trójkąty zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa:

Śmietanę przelać do w wysokiego naczynia i ubijać na średnich obrotach, dodać śmietan-fix i nadal ubijać.

Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodać serek mascarpone i nadal ubijać. 

Następnie zmniejszyć obroty i wlać przestygnięta galaretkę i dokładnie wymieszać. Lekko schłodzić.

Wystudzone trójkąty przecinamy na pół. 

Worek cukierniczy napełniamy śmietana i wypełniamy ciastko po brzegach, zostawiając pusty środek do którego nakładamy powidła z czarnej porzeczki, przykrywamy druga połówka i odstawiamy na tacę.


Tak przygotowane trójkąty posypujemy cukrem pudrem.

Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

I gotowe możemy zajadać.!

Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz