Przepyszne ciasto o bardzo wykwintnym smaku, które świetnie odnajdzie się na świątecznym stole, ale również na każdej uroczystości rodzinnej. A do niedzielnej kawki lub na babskie pogaduchy po prostu wpasuje się idealnie.
Polecam, bo warto😋😋
Składniki na biszkopt:
8 białek
4 żółtka
150 g drobnego cukru
150 g suchego maku
100 g wiórek kokosowych
100 g mielonych migdałów
szczypta soli
Dodatkowo
1 słoik dżemu wiśniowego (około 450ml)
Białka ubić ze szczypta soli na białą masę, następnie wsypujemy po woli po łyżce cukier do uzyskania błyszczącej, lśniącej i sztywnej masy.
Dodajemy pojedyńczo żółtka nadal miksując.
Masa powinna być bardzo gęsta i sztywna, aby utrzymać ciężar suchych składników.
Do ubitej masy dodajemy partiami pozostałe składniki i delikatnie mieszamy silikonową lub drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.
Przekładamy do 2 blach o wymiarach 22x26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy jednocześnie w temperaturze 170 *C (termoobieg) przez około 25 min do suchego patyczka. Ciasto można również upiec w jednej blaszce i po upieczeniu przekroić na 2 blaty, ale należy uważać, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i kruche.
Krem Budyniowy:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe z cukrem
4 żółtka - pozostałe z z ciasta biszkoptowego.
1 cukier waniliowy
skórka otarta z 2 cytryn
2łzki soku z cytryny
300 g miękkiego masła
Z mleka odlać 1 szkl. mleka i rozpuścić w nim budyń.
Resztę mleka zagotować wraz z skórką cytryny do gotującego mleka wlać budynie i energicznie mieszać do powstania gęstej masy, wystudzić.
Masło utrzeć na puch i partiami dodawać masę budyniową i wlać sok z cytryny.
U przygotowaniu masy, na ciasto wykładamy dżem wiśniowy na dżem 3/4 masy budyniowej.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
I gotowe.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz