Bardzo czekoladowy, bardzo orzechowo-herbatnikowy.
A do tego bardzo prosty i bardzo smaczny.
Idealny.
Składniki:
400 g herbatników maślane
150 g orzechów włoskich.
150 g orzechów ziemnych
Krem:
500 ml mleka
60 g kakao
150 g masła
około 30 g skórki pomarańczowej
Glazura/Polewa:
150 g czekolady mlecznej (u mnie gorzkiej
20 ml oleju (zamieniłam na 20 g masła)
150 g czekolady białej
20 ml oleju (zamieniłam na 20 g masła)
Wykonanie:
Ciastka kruszymy na duże kawałki w głębokiej misce.
Orzechy włoskie prażymy na patelni.
Uprażone orzechy siekamy na mniejsze kawałki, tak samo postępujemy z orzechami ziemnymi.
Posiekane orzechy dzielimy na pół.
Mleko wlać do rondla, wsypać kakao i zacząć podgrzewać.
Do ciepłej masy mleczno-kakaowej dodać masło i zagotować do całkowitego rozpuszczenia się masła (należy uważać, aby nie przypalić). Na koniec dodać połowę orzechów ziemnych i włoskich.
Wymieszane ciastka z masą kakaową przełożyć na papier do pieczenia i uformować walec o wysokości 6 cm.
Walec zawinąć w papier i umieścić w lodówce na 2 godziny.
Przygotowanie glazury/polewy:
I wersja:
Połamać czekoladę gorzką wlać olej i rozpuścić w mikrofalówce - 1 min.
Tak samo postąpić czekoladą białą.
II wersja:
Do metalowej miseczki połamać czekoladę gorzką, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tak samo postąpić z czekoladą białą.
Pozostałe orzechów podzielić na pół i dodać jedną część do rozpuszczonej czekolady białej i dodać drugą część do czekolady gorzkiej.
Orzechy dokładnie wymieszać z czekoladą.
Gotową polewą polewać nasz schłodzony walec ciasteczkowo-orzechowy. Tutaj już można uwolnić wodzę fantazji jak polać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz