wtorek, 5 grudnia 2023

Ciasto Makowa Panienka z ananasem

        Bardzo efektowne i wbrew pozorom bardzo proste ciasto.

Odnajdzie się na stole świątecznym, urodzinowym czy do kawusi na babskie ploteczki.

W moim przypadku zamieniłam jeden składnik: brzoskwinie na ananasa.

To co, zaczynamy...?!
















Składniki na ciasto makowe:

7 jaj

160 g drobnego cukru

160 g suchego maku mielonego (ja użyłam 100 g suchego maku)

150 g maki pszennej

50 ml oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

700 ml śmietany kremówki 30%

250 ml serka mascarpone

1 puszka ananasa

2 łyżki cukru pudru

1 biała galaretka

100 ml wrzącej wody

Polewa

1/2 tabliczka deserowej czekolady

1 łyżeczka masła

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być przygotowane wcześniej - temperatura pokojowa.


Wykonanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek, umieszczamy w misce miksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach. Przez około 15 min do powstania puszystej bezy, do której stopniowo dodajemy cukier, nadal miksując na wysokich obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku, do połączenia się składników.
  • W osobnej miseczce mieszamy ze sobą mak, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dodajemy do masy jajecznej z jednoczesnym zmniejszeniem obrotów do najniższych. Na koniec wlewamy olej i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do blachy 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i pieczemy 35 min  do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekrajamy go wzdłuż, na dwa blaty.
Krem Śmietanowy:
  • Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ananasy odsączamy z soku i kroimy na kawałeczki i odsączamy z nadmiaru soku na sitku. Sok zostawiamy przyda się do nasączenia biszkopta.
  • Zimną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i zaczynamy miksować na najwyższych obrotach, zmniejszamy obroty i dodajemy serek mascarpone , miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Wsypujemy cukier i nadal ubijamy na najniższych obrotach.
  • Odkładamy 1/4 masy do oddzielnego naczynia, a do pozostałej masy dodajemy pokrojonego ananasa i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
  • Jeden z blatów nasączamy pozostałym sokiem i wykładamy gotową masę śmietanową z ananasem. Wyrównujemy powierzchnię masy i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy pozostałym sokiem. Wykładamy odłożona masę śmietanową, wyrównujemy powierzchnię i polewamy czekoladą.
  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy gotowe ciasto, można również posypać całą powierzchnię kakao.
Smacznego!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz