Bardzo efektowne i wbrew pozorom bardzo proste ciasto.
Odnajdzie się na stole świątecznym, urodzinowym czy do kawusi na babskie ploteczki.
W moim przypadku zamieniłam jeden składnik: brzoskwinie na ananasa.
To co, zaczynamy...?!
Składniki na ciasto makowe:
7 jaj
160 g drobnego cukru
160 g suchego maku mielonego (ja użyłam 100 g suchego maku)
150 g maki pszennej
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
700 ml śmietany kremówki 30%
250 ml serka mascarpone
1 puszka ananasa
2 łyżki cukru pudru
1 biała galaretka
100 ml wrzącej wody
Polewa
1/2 tabliczka deserowej czekolady
1 łyżeczka masła
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być przygotowane wcześniej - temperatura pokojowa.
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek, umieszczamy w misce miksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach. Przez około 15 min do powstania puszystej bezy, do której stopniowo dodajemy cukier, nadal miksując na wysokich obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku, do połączenia się składników.
- W osobnej miseczce mieszamy ze sobą mak, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dodajemy do masy jajecznej z jednoczesnym zmniejszeniem obrotów do najniższych. Na koniec wlewamy olej i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
- Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do blachy 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i pieczemy 35 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekrajamy go wzdłuż, na dwa blaty.
- Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ananasy odsączamy z soku i kroimy na kawałeczki i odsączamy z nadmiaru soku na sitku. Sok zostawiamy przyda się do nasączenia biszkopta.
- Zimną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i zaczynamy miksować na najwyższych obrotach, zmniejszamy obroty i dodajemy serek mascarpone , miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Wsypujemy cukier i nadal ubijamy na najniższych obrotach.
- Odkładamy 1/4 masy do oddzielnego naczynia, a do pozostałej masy dodajemy pokrojonego ananasa i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Jeden z blatów nasączamy pozostałym sokiem i wykładamy gotową masę śmietanową z ananasem. Wyrównujemy powierzchnię masy i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy pozostałym sokiem. Wykładamy odłożona masę śmietanową, wyrównujemy powierzchnię i polewamy czekoladą.
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy gotowe ciasto, można również posypać całą powierzchnię kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz