Przepyszne i do tego bardzo puszyste ślimaczki drożdżowe z jabłkiem.
Polecam na jesienne wieczory lub zimowe poranki.
Składniki na około 20 ślimaczków:
600 g maki pszennej
25 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych
6 łyżek cukru
2 jaja+1 żółtko (białko do posmarowania)
50 ml śkietany kremówki 30%
80 g roztopionego masła
120 g puree z dyni (opcjonalnie mozna pominąć)
szczypta soli
Z ciepłgo mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki wyrobic zaczyn.
Odstawić na 15min. do wyrośnięcia.
Z reszty maki, cukru, jaj, śmietany i wyrośnietego zaczynu oraz masła wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne.
Gotowe ciasto odstawic na około 40 min do wyrośnięcia.
Nadzienie:
5 jabłek u mnie reneta
1 łyżka miodu
cynamon według uznania
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę i smażyć z dodatkiem małej ilości wody, około 10 min.
Dodać miód i cynamon do smaku, dokładnie wymieszać i wystudzić.
U mnie tym razem jabłka pokrojone w klastry, a cała reszta jak w przepisie.
Gotowe wyrośnięte ciasto lekko odgazować i rozwałkować na prostokąt około 30x60 cm.
Wyłożyć usmażone jabłka i równomiernie rozprowadzić po całym cieście.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na grubość około 3 cm.
Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Podczas wyrastania bułeczki się skleją i dobrze.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 min..
Piec w nagrzanym piekarniku do temperetury190*C, przez 25 min.
Po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Lukier 2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub gorącego mleka.
Dokładnie wymieszać do powstania jednolitej gładkiej masy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz