piątek, 27 października 2023

Ciastka Kokosanki

         Jak sięgam pamięcią to zawsze widzę pyszną i bardzo słodka KOKOSANKĘ z cukierni "Olender". Choć cukierni w Żaganiu już nie ma, ale smak kokosanki z dzieciństwa pozostał. I może troszkę z sentymentu, a może troszkę z łasuchowego usposobienia postanowiłam odtworzyć to ciastko. 

Co nie którzy pewnie powiedzą, że to staromodne ciastko, jednak smak jest jedyny w swoim rodzaju, bo już po pierwszym kęsie pragniesz więcej i więcej.

No to, co zaczynamy!!







Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej

80 g cukru

150 g masła zimnego

50 g smalcu zimnego

4 żółtka

2 łyżki gęstej śmietany 18 %


Wykonanie:

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto, można również umieścić wszystkie składniki w melakserze i wyrobić ciasto.

Blachę o wymiarach 36 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować na około 6-8 milimetrów i wyłożyć na blachę (ciasto można lekko podpiec 10-12 min).

Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce około 1,5 godz. schłodzić w lodówce.


Beza kokosowa:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

4 białka

szczypta soli

160 g drobnego cukru

100 g wiórków kokosowych


Wykonanie:

Schodzone ciasto posmarować dżemem.

Białka ubić na sztywną piane z odrobiną soli.

Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. 

Powstania powstać gęsta, gładkiej i błyszczącej masa bezowa.

Dodać wiórki kokosowe i już delikatnie wymieszać drewniana łyżka.

Gotowa masę bezowo-kokosową wyłożyć na ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 170*C przez 40 min lub dłużej do 50 min., po tym czasie  zmniejsz temperaturę do 140*C i pieczemy do całkowitego wysuszenia bezy.

Beza powinna być chrupiąca i sztywna (w żadnym razie nie gumowa).

Wyjąć i wystudzić, suchą kokosankę pokroić na równe kwadraty.

Przechowywać nawet do 10 dni w metalowym pudełku.


Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz