Przepyszna babka z dodatkiem marchewki - co mnie bardzo zadziwiło 😋😋
Tak więc bardzo bardzo polecam.
I dziękuję pan Alicji za przepis.
Składniki na dużą foremkę babkową lub tortownicę:
300 g mąki pszennej
80 g mielonych migdałów
180 g cukru + cukier waniliowy
300 g marchewki (przed obraniem)
200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3 jaja
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny i pomarańczy
Lukier:
2 łyżki cukru pudru+ sok z wyciśniętej pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce - drobne oczka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
Dodać mielone migdały.
Jaja ubić z cukrem na bardzo puszysta masę.
Połączyć ze składnikami suchymi.
Dodać starta marchewkę i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać olej i wymieszać lub zmiksować na niewielkich obrotach miksera.
Formę do babki posmarować masłem, i posypać mąką.
Wyłożyć ciasto do blachy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170*C około 45 -50 min. do suchego patyczka (bardzo ważne, aby sprawdzić przed wyjęciem babki czy wbity patyczek w środek babki jest suchy).
Po wyjęciu z pieca lekko wystudzić i polać lukrem lub posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz