poniedziałek, 16 października 2023

Babka Marchewkowa

 Przepyszna babka z dodatkiem marchewki - co mnie bardzo zadziwiło 😋😋

Tak więc bardzo bardzo polecam.

I dziękuję pan Alicji za przepis.







Składniki na dużą foremkę babkową lub tortownicę:

300 g mąki pszennej

80 g mielonych migdałów

180 g cukru + cukier waniliowy

300 g marchewki (przed obraniem)

200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

3 jaja

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 cytryny i pomarańczy


Lukier:

2 łyżki cukru pudru+ sok z wyciśniętej pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.


Wykonanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce - drobne oczka.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.

Dodać mielone migdały.

Jaja ubić z cukrem na bardzo puszysta masę.

Połączyć ze składnikami suchymi.

Dodać starta marchewkę i delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać olej i wymieszać lub zmiksować na niewielkich obrotach miksera.

Formę do babki posmarować masłem, i posypać mąką.

Wyłożyć ciasto do blachy.

Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec w temperaturze 170*C około 45 -50 min. do suchego patyczka (bardzo ważne, aby sprawdzić przed wyjęciem babki czy wbity patyczek w środek babki jest suchy).

Po wyjęciu z pieca lekko wystudzić i polać lukrem lub posypać obficie cukrem pudrem.


Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz