sobota, 30 września 2023

Ciastka Całuski

 Delikatne i bardzo kruche ciasteczka z kawałkami jabłka w środku. 

A do tego mega łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Polecam do kawusi i nie tylko.

To zaczynamy:








Składniki na około 60 ciastek:

700 g maki pszennej

4 żółtka

80 g cukru

1 cukier waniliowy

1 zimnej śmietana 18%

1 kostka zimnego  masła + 50 g smalcu


dodatkowo

6-7 jabłek

1 kisiel proszek


Przygotowanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, zagniatamy ciasto (mona użyć melaksera).

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Gdy ciasto jest w lodówce, obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i każda ćwiartkę  na 3 lub 4 cząstki.

Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy kółka.


Na kółko układamy cząstkę jabłka i składamy ciasto, lekko dociskając.

Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 20 min. do zarumienienia.

Upieczone ciastka wykładamy na kratkę do wystudzenia.

Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.

 I gotowe można zajadać!

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz