czwartek, 21 września 2023

Ciasto orzechowe z jabłkiem

 Godne uwagi ciasto, o bardzo specyficznym smaku - orzechowy biszkopt przełożony bitą śmietaną i orzeźwiającym musem jabłkowym.

To nie lada gratka dla podniebienia i wszystkich łasuchów.

Na pewno odnajdzie się na każdej uroczystości rodzinnej, na świętach, do niedzielnej kawki, a już na pewno na babskich ploteczkach.

Składniki na blachę 26 cm x 36 cm: 

Biszkopt:

8 jaj

160 g mąki pszennej

140 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g zmielonych orzechów


Mus jabłkowy

8-10 jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

1 galaretka cytrynowa proszek


Bita Śmietana

500 ml śmietany kremówki 30%

250 ml serka mascarpone

2 op. śmietan-fix

1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

1 galaretka cytrynowa


Dodatkowo

80 g posiekanych orzechów do posypania


Wykonanie:

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać.
  • Gdy białka będą puszyste i szkliste, zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • Na koniec dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Gotowy biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 C*, piec 20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.
  • Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Mus jabłkowy:
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę, Przełożyć do rondla i podsmażyć kilka minut.
  • Gdy jabłka zmiękną dodać cukier i cynamon i smażyć na najmniejszym ogniu.
  • Gdy jabłka całkowicie zmiękną i zmienią kolor za złotawy, wsypać galaretkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
  • Gotowy mus odstawić  do przestygnięcia. Następnie wyłożyć 2/3 musu na zimny biszkopt.
  • Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Bita śmietana:
  • Zimną śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w naczyniu miksera i ubić na jednolitą masę na średnich obrotach.
  • W 1/2 szkl. wrzątku rozpuścić galaretkę.
  • Dodać śmietan-fix i  cukier i nadal miksować na średnich obrotach.
  • Do masy wlać przestudzona galaretkę i miksować na najniższych obrotach.
  • Gotową masę wstawić do schłodzenia  na około 15 min.
  • 1/2 kremy przełożyć na mus jabłkowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, na który wykładamy 1/3 musu jabłkowego i ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Na zastygnięty mus wykładamy drugą część śmietany wyrównujemy i posypujemy orzechami.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc ( min. 4 godz.).



Smacznego!!!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz