Godne uwagi ciasto, o bardzo specyficznym smaku - orzechowy biszkopt przełożony bitą śmietaną i orzeźwiającym musem jabłkowym.
To nie lada gratka dla podniebienia i wszystkich łasuchów.
Na pewno odnajdzie się na każdej uroczystości rodzinnej, na świętach, do niedzielnej kawki, a już na pewno na babskich ploteczkach.
Składniki na blachę 26 cm x 36 cm:
Biszkopt:
8 jaj
160 g mąki pszennej
140 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g zmielonych orzechów
Mus jabłkowy
8-10 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 galaretka cytrynowa proszek
Bita Śmietana
500 ml śmietany kremówki 30%
250 ml serka mascarpone
2 op. śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo
80 g posiekanych orzechów do posypania
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać.
- Gdy białka będą puszyste i szkliste, zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Na koniec dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Gotowy biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 C*, piec 20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.
- Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę, Przełożyć do rondla i podsmażyć kilka minut.
- Gdy jabłka zmiękną dodać cukier i cynamon i smażyć na najmniejszym ogniu.
- Gdy jabłka całkowicie zmiękną i zmienią kolor za złotawy, wsypać galaretkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
- Gotowy mus odstawić do przestygnięcia. Następnie wyłożyć 2/3 musu na zimny biszkopt.
- Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
- Zimną śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w naczyniu miksera i ubić na jednolitą masę na średnich obrotach.
- W 1/2 szkl. wrzątku rozpuścić galaretkę.
- Dodać śmietan-fix i cukier i nadal miksować na średnich obrotach.
- Do masy wlać przestudzona galaretkę i miksować na najniższych obrotach.
- Gotową masę wstawić do schłodzenia na około 15 min.
- 1/2 kremy przełożyć na mus jabłkowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, na który wykładamy 1/3 musu jabłkowego i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Na zastygnięty mus wykładamy drugą część śmietany wyrównujemy i posypujemy orzechami.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc ( min. 4 godz.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz