Najbardziej orzeźwiający napój na upalne dni, ale i nie tylko. A do tego robiony na wiele sposobów smakowych, ale u mnie są fani lemoniady limonkowo-cytrynowej i miętą lub limonkowo-cytrynowej z dodatkiem pomarańczy i miętą.
Składniki na lemoniadę limonkowo-cytrynową z miętą:
2 cytryny
3 limonki
2 gałązki mięty
1,5 l. wody mineralnej niegazowanej
kostki lodu według uznania
Składniki na lemoniadę limonkowo-cytrynową z dodatkiem pomarańczy i miętą:
3 limonki
2 cytryny
2 pomarańcza
1 gałązka rozmarynu
szczypta kardamonu
1,5 litra wody mineralnej niegazowanej
kostki lody według uznania
Syrop miętowy:
3 gałązki mięty
5 łyżek wody
2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Do małego rondelka wkładamy miętę wlewamy wodę i nastawiamy najmniejszą moc palnika.
Po chwili cukier zaczyna się rozpuszczać, a mięta puszcza sok i zaczyna powstawać lepiki syrop miętowy.
Owoce dokładnie myjemy pod ciepłą wodą.
Z 2 limonki, 2 cytryny (1 pomarańcza) wyciskamy sok i wlewamy do dzbanka.
Pozostałe owoce kroimy w plastry i dodajemy do dzbanka.
Wlewamy syrop miętowy i wszystko dokładnie mieszamy.
Gotową lemoniadę wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Do schłodzonej lemoniady dodajemy kostki lody i podajemy np. do deseru lub pijemy jako nawodnienie w upalne dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz