poniedziałek, 24 lipca 2023

Lemoniada

 Najbardziej orzeźwiający napój na upalne dni, ale i nie tylko. A do tego robiony na wiele sposobów smakowych, ale u mnie są fani lemoniady limonkowo-cytrynowej i miętą lub limonkowo-cytrynowej z dodatkiem pomarańczy i miętą.

Składniki na lemoniadę limonkowo-cytrynową z miętą:

2 cytryny

3 limonki

2 gałązki mięty

1,5 l. wody mineralnej niegazowanej

kostki lodu według uznania

Składniki na lemoniadę limonkowo-cytrynową z dodatkiem pomarańczy i miętą:

3 limonki

2 cytryny

2 pomarańcza

1 gałązka rozmarynu

szczypta kardamonu

1,5 litra wody mineralnej niegazowanej

kostki lody według uznania


Syrop miętowy:

3 gałązki mięty

5 łyżek wody

2 łyżki cukru trzcinowego


Wykonanie:

Do  małego rondelka wkładamy miętę  wlewamy wodę i nastawiamy najmniejszą moc palnika. 

Po chwili cukier zaczyna się rozpuszczać, a mięta puszcza sok i zaczyna powstawać lepiki syrop miętowy. 

Owoce dokładnie myjemy pod ciepłą wodą.

Z 2 limonki, 2 cytryny (1 pomarańcza) wyciskamy sok i wlewamy do dzbanka.

Pozostałe owoce kroimy w plastry i dodajemy do dzbanka.

Wlewamy syrop miętowy i wszystko dokładnie mieszamy.

Gotową lemoniadę wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Do schłodzonej lemoniady dodajemy kostki lody i podajemy np. do deseru lub pijemy jako nawodnienie w upalne dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz