wtorek, 14 czerwca 2022

Polska Pana Cotta

 Dzisiaj zapraszam na przepyszny, lekki deser z musem truskawkowym.

Ten przepyszny i do tego lekki jak chmurka deser powstał na szybko do kawy. i powiem więcej sama się zdziwiłam, że wyszedł taki dobry. Znajomi nazwali go Polska Pana Cotta i chyba już tak zostanie



Składniki na 6 pucharków:
MUS
600 g truskawek (mogą być mrozone
2 łyzki cukru - opcjonalnie
2 galaretki czerwone (truskawkowa, malinowa lub wiśniowa
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szkl. wrzącej wody

MASA:
1 śmietanka 30%
250 g serka mascarpone
1/4 szkl. mleka
1 opakowanie śmietan-fix
owoce sezonowe (borówka, truskawka)- opcjonalnie

DO DEKORACJI
10 średniej wielkości truskawek z szypułkami

Wykonanie:
Truskawki umyć, wyciąć szypułki.
Pokroić na cztery części i wlać wodę i wstawić na gaz i gotować na małym ogniu.
Dodać cukier i nadal gotować do całkowitego rozgotowania się owoców.


                             
Rozgotowane truskawki odstawiamy do przestudzenia około 10 min.
Następnie bledujemy na jednolita gładką masę. 
Ponownie wstawiamy na mały ogień, wsypujemy galaretki, wlewamy żelatynę i intensywnie mieszamy.                    
Gotowy mus odstawiamy do przestudzenia.
Do przygotowanych pucharków wlewamy kilka łyżek musu i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia, najlepiej wstawić do lodówki na około 40 min.
                                                                                
 Masa   
Wlewamy mleko, dodajemy śmietankę i ubijamy na wolnych obrotach, wsypujemy śmietan-fix i nadal ubijamy na wolnych obrotach.
Do lekko ubitej śmietanki dodajemy partiami serek mascarpone, nadal ubijając na wolnych obrotach Do gotowej masy można dodać świeże owoce - opcjonalni.
Na zastygnięty mus wykładamy masę z serka mascarpone - u mnie po 2 łyżki, wyrównujemy          powierzchnie. 
Następnie zalewamy musem truskawkowym, w którym zanurzamy połówki truskawek, i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 min.    
                  

I gotowe, można zajadać i popijać ulubioną kawką.

Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz