sobota, 11 grudnia 2021

Śledzie Gajowego

 Jedne z lepszych śledzi jakie dotychczas jadłam. I przyznaję poprosiłam o dokładkę😃

Polecam na święta oraz każdą uroczystość rodzinną, a gwarantuję, że wszyscy goście poproszą o dokładkę.







Składniki:

4-5 płatów śledziowych a'la matyjas

200 g grzybów suszonych

1 cebula

2 łyżki oliwy do smażenia cebuli

1/3 szkl. oliwy

1/5 szkl. octu

pieprz prawdziwy i chili - opcjonalnie

Wykonanie;

  • Śledzie namoczyć na 3-4 godz.
  • Grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości - wody nie wylewamy, ale pozostawiamy 1/2 szkl. do zalewy
  • Ugotowane grzyby kroimy w kostkę
  • Cebule kroimy w pół pióra i podsmażamy na oliwie na złoty kolor i dodajemy ugotowane grzyby.

  • Podsmażona cebulę z grzybami dodajemy do wywaru z grzybów.
  • Następnie wlewamy oliwę oraz ocet i wszystko delikatnie mieszamy.
  • Płaty śledziowe kroimy na plastry o grubości 2-2,5 cm i układamy w półmisku lub słoiku, a następnie zimną zalewamy zalewą.
  • Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na dzień, a najlepiej dwa dni.


Smacznego!!
Buen Provechio!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz