środa, 1 grudnia 2021

Makaron ze szpinakiem

 Najlepsze i najszybsze danie obiadowe w moim wykonaniu.

W dzieciństwie i młodości nienawidziłam szpinaku, ale może dlatego, że nikt nigdy nie potrafił go doprze przyrządzić. Za to teraz mogłabym go zajadać codziennie.

Tak więc zapraszam na przepyszny szpinak z makaronem durum i serem parmezan.


Składniki na obiad dla 2 osób:
200 d suchego makaronu kolorowego DURUM 
1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego (może być świeży)
1 mała cebula
2 żabki czosnku
1 łyzka oliwy
1łyżka masła
1/3 szkl. śmietany 30% ( ja dodaje gęsty jogurty)
1/3 szkl. tartego parmezan

Wykonanie:

  • Szpinak rozmrozić i lekko odcisnąć z wody
  • makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę dodając pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na złoto - około 5 min.
  • Doprawić solą i dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i smażyć jeszcze około 2 min.
  • Dodać szpinaki i mieszać do podgrzania  i odparowania reszty wody (lub gdy szpinak jest świeży dusić aż szpinak zwiędnie).
  • Wlać jogurt lub śmietanę i doprawić pieprzem ziołowym, prawdziwym, solą i chili .
  • A następnie całość zagotować.
  • Do szpinaku dodać ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
  • Do gorącego dania wsypać część sera parmezan i dokładnie wymieszać.
  • Resztą sera posypujemy danie po wierzchu.
  • I gotowe i możemy zajadać

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz