Najlepsze i najszybsze danie obiadowe w moim wykonaniu.
W dzieciństwie i młodości nienawidziłam szpinaku, ale może dlatego, że nikt nigdy nie potrafił go doprze przyrządzić. Za to teraz mogłabym go zajadać codziennie.
Tak więc zapraszam na przepyszny szpinak z makaronem durum i serem parmezan.
Składniki na obiad dla 2 osób:
200 d suchego makaronu kolorowego DURUM
1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego (może być świeży)
1 mała cebula
2 żabki czosnku
1 łyzka oliwy
1łyżka masła
1/3 szkl. śmietany 30% ( ja dodaje gęsty jogurty)
1/3 szkl. tartego parmezan
Wykonanie:
- Szpinak rozmrozić i lekko odcisnąć z wody
- makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę dodając pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na złoto - około 5 min.
- Doprawić solą i dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i smażyć jeszcze około 2 min.
- Dodać szpinaki i mieszać do podgrzania i odparowania reszty wody (lub gdy szpinak jest świeży dusić aż szpinak zwiędnie).
- Wlać jogurt lub śmietanę i doprawić pieprzem ziołowym, prawdziwym, solą i chili .
- A następnie całość zagotować.
- Do szpinaku dodać ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
- Do gorącego dania wsypać część sera parmezan i dokładnie wymieszać.
- Resztą sera posypujemy danie po wierzchu.
- I gotowe i możemy zajadać
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz