Domowe naleśniki, kto ich nie zna, i kto ich nie lubi??
Przepis niby prosy, niby taki oczywisty, a znajomi pytają jak zrobić dobre naleśniki.
Tak więc zapraszam ... Bo dziś pieczemy naleśniki!!
Składniki na około 20 placków naleśnikowych:
3 szkl. mąki pszennej
2 jaja
1 szkl. mleka
odrobina drożdży
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1/2 szk. wody gazowanej
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy resztę składników.
Wszystkie składniki dobrze rozcieramy łyżką (dla leniwych - można użyć miksera).
Ciasto powinno wyjść gęste (gęsta śmietana) i oczywiście bez grudek.
Wtedy wlewamy wodę gazowaną i ponownie mieszamy ciasto.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencje świeżej śmietany czyli powinno wolnym strumieniem spływać z łyżki.
Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Naleśniki zapiekamy z obydwu stron.
Gotowe naleśniki nadziewamy według uznania:
- z twarogiem i tartym jabłkiem
- dżemem jarzynowym lub truskawkowym
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz