Tort, który robiłam na prezent w dużym pośpiechu, i nie mając za wiele czasu na przemyślenia co do dekoracji.
Wykorzystałam ciasto "Leśny Mech", przepis znajdziecie Tutaj.
Składniki na masę:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 śmietan-fixy
2 cukry waniliowe ze skórką pomarańczy
dodatkowo:
100 g borówki
1 gałązka margartka
1 kieliszek
Wykonanie:
schłodzoną śmietanę ubijamy wraz ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym do lekkiego zgęstnienia.
następnie dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy na niskich obrotach.
Gotową masę odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia, a w tym czasie przygotowujemy wystudzone blaty na tort.
Ciasto przecinamy w połowie, a wyrośniętą górę ścinamy wyrównując. Odcięty wierzch kruszymy widelcem i pozostawiamy do dekoracji.
Blaty można skropić ciepłą wodą z sokiem z cytryny i łyżką alkoholu.
Na blat nakładamy połowę masy śmietanowej, wyrównujemy i nakładamy drugi blat lekko dociskając.
Następnie wykładamy na wierzch resztę masy i rozprowadzamy po wierzchu i bokach i wyrównujemy.
Tak przygotowany tort do dekoracji wstawiamy do lodówki na około 20 min.
Dekorację zaczynamy od obsypania boków i wierzchu torta okruchami ciasta, a następnie układamy kompozycję kwiatową.
Na koniec napełniamy kieliszek borówkami i wbijamy w masę, pozostałe borówki rozsypujemy po powierzchni torta.
Smacznego!
Buen provechio!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz