wtorek, 5 października 2021

Tort "Leśna Polana I"

 Tort, który robiłam na prezent w dużym pośpiechu, i nie mając za wiele czasu na przemyślenia co do dekoracji. 

Wykorzystałam ciasto "Leśny Mech", przepis znajdziecie Tutaj.













Składniki na masę:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

2 śmietan-fixy

2 cukry waniliowe ze skórką pomarańczy

dodatkowo:

100 g borówki

1 gałązka margartka

1 kieliszek


Wykonanie:

schłodzoną śmietanę ubijamy wraz ze śmietan-fixem  i cukrem waniliowym do lekkiego zgęstnienia. 

następnie dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy na niskich obrotach.

Gotową masę odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia, a w tym czasie przygotowujemy wystudzone blaty na tort.

Ciasto przecinamy w połowie, a wyrośniętą górę ścinamy wyrównując. Odcięty wierzch kruszymy widelcem i pozostawiamy do dekoracji.

Blaty można skropić ciepłą wodą z sokiem z cytryny i łyżką alkoholu.

Na blat nakładamy połowę masy śmietanowej, wyrównujemy i nakładamy drugi blat lekko dociskając.

Następnie wykładamy na wierzch resztę masy i rozprowadzamy po wierzchu i bokach i wyrównujemy.

Tak przygotowany tort do dekoracji wstawiamy do lodówki  na około 20 min.

Dekorację zaczynamy od obsypania boków i wierzchu torta okruchami ciasta, a następnie układamy kompozycję kwiatową.

Na koniec napełniamy kieliszek borówkami i wbijamy w masę, pozostałe borówki rozsypujemy po powierzchni torta.


Smacznego!

Buen provechio!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz