piątek, 24 września 2021

Ciasto "Napoleon na wschodzie"

Ciasto stare jak świat, i przez te wszystkie lata nic nie straciło w swoim smaku. I za każdym razem gdy stawiam go na stole znika z prędkością światła.

Można powiedzieć, że jest to w pewnym sensie rozszerzona wersja tradycyjnego "Napoleonka", ale tą wersję zdecydowanie bardziej wolę.

Polecam do niedzielnej kawki, na babskie poloteczki, jak również na każdą uroczystość rodzinną i święta.















Składniki ciasto:

3 op. ciasta francuskiego


Składniki na masę:

3 budynie śmietankowe z cukrem

1 czubata łyżka maki ziemniaczanej

3,5 szkl. mleka

2 żółtka

1,5 kostki miękkiego masła

3 łyżki rumu lub koniaku

150 g płatków migdałowych


Wykonanie:

Ciasto francuskie wyłożyć na 3 blachy i upiec w temperaturze 220*C prze 15 min. (można piec razem na termoobiegu).

Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Na patelni prażymy płatki migdałowe, ale należy uważać, aby ich nie przypalić.

Mleko zagotować, pozostawiając 1/2 szkl. do rozprowadzenia budyniu, maki ziemniaczanej oraz żółtek.

Do gotującego mleka wlać rozpuszczony budyń z mąką  i żółtkami ciągle mieszając do powstania gęstej masy budyniowej.

Gotową masę odstawiamy do wystudzenia, można przykryć folia, aby na wierzchu nie powstała skorupa.

Miękkie masło ucieramy mikserem do powstania puszystej masy, a następnie dodajemy partiami masę budyniową i miksujemy.

Na koniec dodajemy po jednej łyżce rum, wlewając wolnym strumieniem ciągle ucierając mikserem.

(wlewając alkohol należy uważać i wlewać bardzo powoli,  bo masa może się zważyć).

Gotową masę dzielimy na 3 części i przekładamy:  1/3 masy wykładamy na ciasto wyrównujemy i nakładamy drugi placek i lekko dociskamy, wykładamy kolejną część masy wyrównujemy i nakładamy ciasto i znowu lekko dociskamy i na koniec wykładamy pozostała masę wyrównujemy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

I gotowe!

Buen provecho!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz