Ciasto stare jak świat, i przez te wszystkie lata nic nie straciło w swoim smaku. I za każdym razem gdy stawiam go na stole znika z prędkością światła.
Można powiedzieć, że jest to w pewnym sensie rozszerzona wersja tradycyjnego "Napoleonka", ale tą wersję zdecydowanie bardziej wolę.
Polecam do niedzielnej kawki, na babskie poloteczki, jak również na każdą uroczystość rodzinną i święta.
Składniki ciasto:
3 op. ciasta francuskiego
Składniki na masę:
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
3,5 szkl. mleka
2 żółtka
1,5 kostki miękkiego masła
3 łyżki rumu lub koniaku
150 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyłożyć na 3 blachy i upiec w temperaturze 220*C prze 15 min. (można piec razem na termoobiegu).
Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Na patelni prażymy płatki migdałowe, ale należy uważać, aby ich nie przypalić.
Mleko zagotować, pozostawiając 1/2 szkl. do rozprowadzenia budyniu, maki ziemniaczanej oraz żółtek.
Do gotującego mleka wlać rozpuszczony budyń z mąką i żółtkami ciągle mieszając do powstania gęstej masy budyniowej.
Gotową masę odstawiamy do wystudzenia, można przykryć folia, aby na wierzchu nie powstała skorupa.
Miękkie masło ucieramy mikserem do powstania puszystej masy, a następnie dodajemy partiami masę budyniową i miksujemy.
Na koniec dodajemy po jednej łyżce rum, wlewając wolnym strumieniem ciągle ucierając mikserem.
(wlewając alkohol należy uważać i wlewać bardzo powoli, bo masa może się zważyć).
Gotową masę dzielimy na 3 części i przekładamy: 1/3 masy wykładamy na ciasto wyrównujemy i nakładamy drugi placek i lekko dociskamy, wykładamy kolejną część masy wyrównujemy i nakładamy ciasto i znowu lekko dociskamy i na koniec wykładamy pozostała masę wyrównujemy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
I gotowe!Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz