To bardzo wykwintne ciasto.
Dlaczego? A no, dlatego, że znajdziemy w nim to co najlepsze i to co najzdrowsze.
A swoim smakiem na pewno zaskoczy nie jedno podniebienie.
Składniki na ciasto - tortownica o śr. 23-24 cm:
220 g maki Basia
120 g cukru
3 jaja
60 ml oleju (lub 60 g roztopionego masła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
Nadzienie:
2 jabłka
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kiślu
150 g orzechów włoskich
60 g moreli suszonych
60 g suszonych śliwek
60 g rodzynek ( ja nie daje)
60 g migdałów słupki
około 100 ml koniaku (można użyć mocnej herbaty)
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dzień wcześnie kroimy morele i śliwki (rodzynki), a następnie zalewamy koniakiem lub herbatą i pozostawiamy na całą noc.
Na suchej patelni prażymy orzechy, migdały i lekko je rozgniatamy.
Do małej miseczki wsypujemy cukier i cynamon, a następnie dodajemy uprażone orzechy i wszystko razem mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, a następnie małymi partiami dodajemy pozostały cukier wraz z cukrem waniliowym.
Następnie wolnym strumieniem do ubitych jaj wlewamy olej lub roztopione masło i nadal ubijamy na najniższych obrotach.
A na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i zgęstnienia - konsystencja gęstej śmietany.
Owoce odcedzamy z koniaku.
Jabłka obieramy wycinamy gniazda i kroimy na plastry i obtaczamy w mące ziemniaczanej lub kiślu.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta, na ciasto wykładamy połowę orzechów, na orzechy wykładamy połowę jabłek, a na jabłka wykładamy wszystkie owoce moczone w koniaku.
Następnie wylewamy pozostałą część ciasta układamy pozostałe jabłka i posypujemy pozostałymi orzechami.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, do nagrzanego piekarnika wstawiamy przygotowane ciasto i pieczemy 50 min. Na 30 min ciasto możemy przykryć folią aby orzechy się nie przypaliły.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe.
Buen provechio!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz