niedziela, 1 sierpnia 2021

Semifreddo - włoski deser z owocami

 Semifreddo - to włoski deser na zimno z owocami oraz z ciasteczkami bezowymi, najlepszy w upalne dni, ale i nie tylko. Przyznaję bardzo dawno go nie robiłam, ale jak tylko zobaczyłam przepis od razu zabrałam się do zrobienia.

Dla mnie to najlepszy deser i o wiele bardziej smaczniejszy od lodów, a do tego zrobiony samemu. 

Składniki:

500 ml. śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

1 śmietan-fix  - opcjonalnie

2 jajka

15 szt. ciasteczek bezowych

200 g owoców sezonowych truskawek (malin, borówek, jagód lub mrożonych owoców)

3 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy


Ponadto:

mus owocowy do polania

owoce do dekoracji


Wykonanie:

Owoce myjemy kroimy na mniejsze części dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Gotujemy do momentu aż puszczą sok i lekko się rozgotują.

Gotowe owoce odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka  - sparzyć pod gorąca wodą.

 Oddzielamy białka od żółtek. 

Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, ale tak by dno naczynia z białkami nie dotykało wody. Żółtka ubijamy do białości z cukrem pudrem, a następnie ubijamy białka na sztywną piane.

Do oddzielnej miski wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać na niskich obrotach i wsypujemy śmietan fix i nadal ubijamy.

Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie ubijamy, wlewając wolnym strumieniem ubite żółtka, a następnie dodajemy ubite białka.


Tak przygotowana masę wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaszkę ( u mnie tortownica, ale może być keksówka).

Blachę wykładamy szczelnie folia spożywczą. 

Na tak przygotowanej  blaszce układamy bezy - 6 szt. ( możemy również wszystkie po kruszyć i dodać do masy - kwestia gustu i smaku).

Wyjmujemy masę z lodówki i dodajemy wcześniej przygotowane owoce i delikatnie mieszamy masę tworząc marmurkowy wzór.

Na koniec dodajemy pozostałe pokruszone bezy i ponownie lekko mieszamy.

Gotową masę przekładamy na blachę wyrównujemy powierzchnie i wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin.

Nasze Semifreddo wyjmujemy około 30 min. przed podaniem, możemy polać musem owocowym i/lub dekorujemy owocami.



Buen provechio!

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz