Semifreddo - to włoski deser na zimno z owocami oraz z ciasteczkami bezowymi, najlepszy w upalne dni, ale i nie tylko. Przyznaję bardzo dawno go nie robiłam, ale jak tylko zobaczyłam przepis od razu zabrałam się do zrobienia.
Dla mnie to najlepszy deser i o wiele bardziej smaczniejszy od lodów, a do tego zrobiony samemu.
Składniki:
500 ml. śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix - opcjonalnie
2 jajka
15 szt. ciasteczek bezowych
200 g owoców sezonowych truskawek (malin, borówek, jagód lub mrożonych owoców)
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Ponadto:
mus owocowy do polania
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Owoce myjemy kroimy na mniejsze części dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Gotujemy do momentu aż puszczą sok i lekko się rozgotują.
Gotowe owoce odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka - sparzyć pod gorąca wodą.
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, ale tak by dno naczynia z białkami nie dotykało wody. Żółtka ubijamy do białości z cukrem pudrem, a następnie ubijamy białka na sztywną piane.
Do oddzielnej miski wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać na niskich obrotach i wsypujemy śmietan fix i nadal ubijamy.
Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie ubijamy, wlewając wolnym strumieniem ubite żółtka, a następnie dodajemy ubite białka.
Tak przygotowana masę wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaszkę ( u mnie tortownica, ale może być keksówka).
Blachę wykładamy szczelnie folia spożywczą.
Na tak przygotowanej blaszce układamy bezy - 6 szt. ( możemy również wszystkie po kruszyć i dodać do masy - kwestia gustu i smaku).
Wyjmujemy masę z lodówki i dodajemy wcześniej przygotowane owoce i delikatnie mieszamy masę tworząc marmurkowy wzór.
Na koniec dodajemy pozostałe pokruszone bezy i ponownie lekko mieszamy.
Gotową masę przekładamy na blachę wyrównujemy powierzchnie i wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
Nasze Semifreddo wyjmujemy około 30 min. przed podaniem, możemy polać musem owocowym i/lub dekorujemy owocami.
Buen provechio!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz