sobota, 14 sierpnia 2021

Drożdżowe rogale z borówką

 Sezon na borówkę w pełni, tak więc nie mogło jej zabraknąć również na moim słodkim stole.

Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogale z przepisu pani Marzeny, przepis, prosty, szybki, a rogale..., po prostu niebo w gębie.

Powiem tak, musicie je zrobić, bo warto. 

Do nadzienia można wykorzystać każde owoce: borówkę, jagodę leśną, maliny, jeżyny, uprażone jabłka lub po prostu dać powidła.
















Składniki:

500 g maki pszennej Basia

30 g drożdży Świeżych

2 łyżki cukru

1 jajko

250 ml ciepłego mleka

80 g roztopionego masła

60 g cukru

puerr z dyni - opcjonalnie, można pominąć

dodatkowo:

1 jajko 

nadzienie: owoce sezonowe lub powidła

Przygotowanie:

W miseczce kruszymy drożdże dodajemy cukier i odrobinę maki i wyrabiamy łyżką na jednolitą masę.

Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, mleko, masło, puree z dyni oraz nasz zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne ilekko będzie strzelać pod palcami - to znak że jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min. 

Gdy ciasto wyrośnie przenosimy je na blat lekko wyrabiamy aby odgazować, a następnie ciasto tniemy na plastry (możemy rozwałkować i wycinać), plastry lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na owal nakładamy nadzienie na jeden brzeg ciasta i zwijamy. 

Drugi brzeg ciasta nacinamy wałeczkiem do nacinania ciasta (w moim przypadku byłam mała improwizacja, ponieważ nie mam wałeczka do cięcia i zrobiłam to zwykłym nożem) i zwijamy rogal do końca. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Tak przygotowane rogale pozostawiamy na 10 min do odpoczynku, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 20 min.

Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.


Buen provechio!

Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz