Sezon na borówkę w pełni, tak więc nie mogło jej zabraknąć również na moim słodkim stole.
Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogale z przepisu pani Marzeny, przepis, prosty, szybki, a rogale..., po prostu niebo w gębie.
Powiem tak, musicie je zrobić, bo warto.
Do nadzienia można wykorzystać każde owoce: borówkę, jagodę leśną, maliny, jeżyny, uprażone jabłka lub po prostu dać powidła.
Składniki:
500 g maki pszennej Basia
30 g drożdży Świeżych
2 łyżki cukru
1 jajko
250 ml ciepłego mleka
80 g roztopionego masła
60 g cukru
puerr z dyni - opcjonalnie, można pominąć
dodatkowo:
1 jajko
nadzienie: owoce sezonowe lub powidła
Przygotowanie:
W miseczce kruszymy drożdże dodajemy cukier i odrobinę maki i wyrabiamy łyżką na jednolitą masę.
Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, jajko, mleko, masło, puree z dyni oraz nasz zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne ilekko będzie strzelać pod palcami - to znak że jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min.
Gdy ciasto wyrośnie przenosimy je na blat lekko wyrabiamy aby odgazować, a następnie ciasto tniemy na plastry (możemy rozwałkować i wycinać), plastry lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na owal nakładamy nadzienie na jeden brzeg ciasta i zwijamy.
Drugi brzeg ciasta nacinamy wałeczkiem do nacinania ciasta (w moim przypadku byłam mała improwizacja, ponieważ nie mam wałeczka do cięcia i zrobiłam to zwykłym nożem) i zwijamy rogal do końca. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Buen provechio!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz