Truskawka, oj ta nasza truskawka, kusi smakiem i nie tyko-;)
Dzisiaj coś truskawkowego, coś sycącego i coś na zimno, małe co nieco do weekendowej kawki.
Składniki na spód - tortownica 24 cm:
170 g ciastek oreo (1 opakowanie, z czego odkładamy 1 szt. do kremu)
50 g miękkiego masła
8 daktyli suszonych
8 fig suszonych
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na torownicę szczelnie wyłożona folią spożywczą lub folią aluminiową.
Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Składniki na masę:
250 g twarogu chudego lub śmietankowego (może być z wiaderka, choć ja takiego nie kupuję)
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 ciasteczko oreo - mocno pokruszone
2 śmietan-fix
1 galaretka np. cytrynowa lub winogronowa rozpuszczona 1/2 szkl. gorącej wody
2 łyżki cukru pudru - można pominąć
Mus truskawkowy:
600-700 g truskawek (mogą być mrożone)
1 mocno dojrzały banan - opcjonalnie
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
6-8 truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Twaróg blendujemy i odstawiamy.
Do dzbana wlewamy zimną śmietanę, dodajemy śmietan-fix i delikatnie ubijamy do powstania zwartej masy, następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie delikatnie ubijamy.
Do ubitej śmietany dodajemy twaróg i ponownie delikatnie już mieszamy do połączenia się składników.
Następnie wlewamy rozpuszczona i wystudzona galaretkę i ponownie delikatnie ubijamy (najniższe obroty).
Na koniec dodajemy mocno pokruszone ciastko oreo i już delikatnie łyżką mieszamy do rozprowadzenia okruchów w masie.
Gotową masę przekładamy na schłodzony w lodówce spód i wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki.
Gdy masa tężeje, my przygotowujemy mus truskawkowy:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Truskawki myjemy obieramy z szypułek.
Tak przygotowane truskawki wkładamy do dzbana blendera, dodajemy obranego i pokrojonego banana.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do powstania gęstego musu.
Gotowy mus podgrzewamy do 70 stopni C w dzbanie termomixa, lub na kuchence.
Następnie delikatnie wlewamy rozpuszczoną galaretkę i delikatnie mieszamy.
Gotowy mus pozostawiamy do przestygnięcia (mus nie może być zbyt gorący bo wchłonie go masa serowa ani też za zimny bo wtedy zacznie tężeć w naczyniu i nie przelejemy go na masę serową). Mus powinien być letni.
Gotowy mus przelewamy na schłodzoną masę serową i dekorujemy truskawkami, które delikatnie zanurzamy w musie.
Torcik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej na cała noc.
Smacznego!
Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz