sobota, 3 lipca 2021

Torcik "Truskawkowa fantazja" (bez pieczenia)

Truskawka, oj ta nasza truskawka, kusi smakiem i nie tyko-;)

Dzisiaj coś truskawkowego, coś sycącego i coś na zimno, małe co nieco do weekendowej kawki.

















Składniki na spód - tortownica 24 cm:

170 g ciastek oreo (1 opakowanie, z czego odkładamy 1 szt. do kremu)

50 g miękkiego masła

8 daktyli suszonych

8 fig suszonych

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na torownicę szczelnie wyłożona folią spożywczą lub folią aluminiową. 

Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Składniki na masę:

250 g twarogu chudego lub śmietankowego (może być z wiaderka, choć ja takiego nie kupuję)

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

1 ciasteczko oreo - mocno pokruszone

2 śmietan-fix

1 galaretka np. cytrynowa lub winogronowa rozpuszczona 1/2 szkl. gorącej wody

2 łyżki cukru pudru - można pominąć


Mus truskawkowy:

600-700 g truskawek (mogą być mrożone)

1 mocno dojrzały banan - opcjonalnie

2 galaretki truskawkowe lub malinowe

6-8 truskawek do dekoracji


Wykonanie:

Twaróg blendujemy i odstawiamy.

Do dzbana wlewamy zimną śmietanę, dodajemy śmietan-fix i delikatnie ubijamy do powstania zwartej masy, następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie delikatnie ubijamy.

Do ubitej śmietany dodajemy twaróg i ponownie delikatnie już mieszamy do połączenia się składników.

Następnie wlewamy rozpuszczona i wystudzona galaretkę i ponownie delikatnie ubijamy (najniższe obroty).

Na koniec dodajemy mocno pokruszone ciastko oreo i już delikatnie łyżką mieszamy do rozprowadzenia okruchów w masie.

Gotową masę przekładamy na schłodzony w lodówce spód i wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki.

Gdy masa tężeje, my przygotowujemy mus truskawkowy:

Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Truskawki myjemy obieramy z szypułek.

Tak przygotowane truskawki wkładamy do dzbana blendera, dodajemy obranego i pokrojonego banana.

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do powstania gęstego musu.

Gotowy mus podgrzewamy do 70 stopni C w dzbanie termomixa, lub na kuchence.

Następnie delikatnie wlewamy rozpuszczoną galaretkę i delikatnie mieszamy.

Gotowy mus pozostawiamy do przestygnięcia (mus nie może być zbyt gorący bo wchłonie go masa serowa ani też za zimny bo wtedy zacznie tężeć w naczyniu i nie przelejemy go na masę serową). Mus powinien być letni.

Gotowy mus przelewamy na schłodzoną masę serową i dekorujemy truskawkami, które delikatnie zanurzamy w musie.

Torcik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej na cała noc.

Smacznego!

Buen provecho!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz