Dzisiaj pewnie co niektórych bardzo zadziwię i zaskoczę 😉, a szczególnie ... 😍
A mianowicie zapraszam wszystkich do zrobienia bardzo prostego, a jednocześnie przepysznego hiszpańskiego deseru o słynnej nazwie - Flan.
Flan to najpopularniejszy z hiszpańskich deserów.
I choć deser jest banalnie prosty w wykonaniu, to również zaskakuje swoim niespotykanym i bardzo oryginalnym - choć jak dla mnie z delikatną nutką sernika na zimno smakiem. Na prawdę polecam, bo warto poznać ten smak.
A w 1 porcji 110 g 165 kalorii.
Składniki:
600 ml tłustego mleka Śnieżka 4% (Zakłady Mleczarskie Gniewino, koło Gdańska)
3 całe jajka
2 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta cynamonu i kardamonu - to dla tych co lubą wyrazisty smak, można pominąć
6 łyżek cukru brązowego do karmelu + 6 łyżek cukru brązowego do mleka
kilka kropli wody
Wykonanie:
Przygotowanie karmelu:
W nie dużym rondlu o grubszym dnie, wsypujemy 6 łyżek cukru i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, ale absolutnie nie mieszamy łyżką ponieważ utworzą się twarde kryształy cukru. Najlepiej jest poruszać rondelkiem.
Gotowy karmel szybko przelewamy do małych foremek lub jednej dużej - keksówki jednorazowej, i energicznym ruchem rozprowadzamy po dnie oraz bokach foremki.
Tak przygotowany karmel pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Zagotowujemy mleko razem z esencją waniliową, cynamonem i kardamonem i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem do powstania jednolitej puszystej masy. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy wystudzone mleko z wanilią, nadal miksując masę do całkowitego połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy do do foremki z wcześniej przygotowanym karmelem. Foremkę umieszczamy w większej blaszce i zalewamy do połowy wrzątkiem.
Tak gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C i pieczemy 45 min.
Flan po upieczeniu studzimy i najlepiej podawać schłodzony.
Przed podaniem przesuwamy nożem wzdłuż brzegów foremki, następnie nakrywamy blaszkę paterą i energicznym ruchem obracamy do góry nogami (foremka na górze), delikatnie możemy jeszcze poruszać foremkę i nasz gotowy flan "ląduje" na paterze gotowy do podania.
Flan podajemy z tym z czym lubimy;
na słodko: truskawkami, malinami, orzechami, migdałami👌
lub można na ostro: ser, pieprz - to będę musiała wypróbować 😜??!!
Jednak najbardziej przypadł mi do gustu z pokruszonymi migdałami i pistacjami.
Buen provecho!
Smacznego!
Qué rico! Gracias por la receta
OdpowiedzUsuńGracias, por favor.
OdpowiedzUsuń