sobota, 10 lipca 2021

Flan de huevo (Flan Casero) - Hiszpański deser

 Dzisiaj pewnie co niektórych bardzo zadziwię i zaskoczę 😉, a szczególnie ... 😍

A mianowicie zapraszam wszystkich do zrobienia bardzo prostego, a jednocześnie przepysznego hiszpańskiego deseru o słynnej nazwie  - Flan.

Flan to najpopularniejszy z hiszpańskich deserów. 

I choć deser jest banalnie prosty w wykonaniu, to również zaskakuje swoim niespotykanym i bardzo oryginalnym - choć jak dla mnie z delikatną nutką sernika na zimno smakiem. Na prawdę polecam, bo warto poznać ten smak.

A w 1 porcji 110 g 165 kalorii.















Składniki:

600 ml tłustego mleka Śnieżka 4% (Zakłady Mleczarskie Gniewino, koło Gdańska)

3 całe jajka

2 żółtka

1 łyżeczka esencji waniliowej

szczypta cynamonu i kardamonu - to dla tych co lubą wyrazisty smak, można pominąć

6 łyżek cukru brązowego do karmelu + 6 łyżek cukru brązowego do mleka

kilka kropli wody 


Wykonanie:

Przygotowanie karmelu:

W nie dużym rondlu o grubszym dnie, wsypujemy 6 łyżek cukru i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, ale absolutnie nie mieszamy łyżką ponieważ utworzą się twarde kryształy cukru. Najlepiej jest poruszać rondelkiem.

Gotowy karmel szybko przelewamy do małych foremek lub jednej dużej - keksówki jednorazowej, i energicznym ruchem rozprowadzamy po dnie oraz bokach foremki.

Tak przygotowany karmel pozostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Zagotowujemy mleko razem z esencją waniliową, cynamonem i kardamonem i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem do powstania jednolitej puszystej masy. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy wystudzone mleko z wanilią, nadal miksując masę do całkowitego połączenia się składników. 

Gotową masę przelewamy do do foremki z wcześniej przygotowanym karmelem. Foremkę umieszczamy w większej blaszce i zalewamy do połowy wrzątkiem.

Tak gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C i pieczemy 45 min. 

Flan po upieczeniu studzimy i najlepiej podawać schłodzony. 

Przed podaniem przesuwamy nożem wzdłuż brzegów foremki, następnie nakrywamy blaszkę paterą i energicznym ruchem obracamy do góry nogami (foremka na górze), delikatnie możemy jeszcze poruszać foremkę i nasz gotowy flan "ląduje" na paterze gotowy do podania.

Flan podajemy z tym z czym lubimy; 

na słodko: truskawkami, malinami, orzechami, migdałami👌

lub można na ostro: ser, pieprz - to będę musiała wypróbować 😜??!!

Jednak najbardziej przypadł mi do gustu z pokruszonymi migdałami i pistacjami.


Buen provecho!

Smacznego!










2 komentarze: