Na pewno wszyscy już znacie ciasto Ambasador, które jest znane pod dwoma postaciami.
Tym razem robiłam wersję pierwszą (przynajmniej dla mnie).
Ciasto bardzo bogate w owoce i bakalie oraz przełamane nutą alkoholu, co daje nie powtarzalny smak:-)
Biszkopt:
1/2 szkl. mąki pszennej Basia
1/2 szkl. cukru
3 jaja
1 łyżeczka octu
Baza Masy:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 kopiata łyżka maki pszennej
1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
3 żółtak
2 kostki miękkiego masła (82% tłuszczu)
2 łyżki cukru pudru
Masa Jasna:
1 puszka ananasa (lub brzoskwiń, ja nie przepadam)
3 łyżki rumu
Masa Ciemna:
3 łyżki kakao
1 łyżeczka płaska kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
3 łyżki wrzątku
około 150 g orzechów i migdałów (rodzynki - pominęłam bo nie lubię)
1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Polewa:
1 tabliczka ulubionej czekolady
2 łyżki masła
10 łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier nadal ubijamy.
Dodajemy żółtka roztrzepane wraz z octem.
Następnie dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszają drewniana łyżką do połączenia się wszystkich składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około 20 min. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika oraz z blachy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Szklankę mleka łączymy z budyniami, żółtkami, cukrem i mąką. Mieszamy tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy naszą masę ciągle mieszając do całkowitego zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy, przykrywając pokrywką do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło rozcieramy mikserem z cukrem pudrem na jasna puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas ubijając.
Masę dzielimy na 2 równe części:
Do 1 białej części: Wlewamy bardzo delikatnie rum i również delikatnie na najniższych obrotach miksera mieszamy. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i już mieszamy łyżką. do połączenia się składników.
Do 2 ciemniej części: Kakao i kawę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i rozprowadzenia grudek. Wlewamy do masy i delikatnie miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy orzechy i już mieszamy łyżką, do dokładnego rozprowadzenia orzechów.
Masę bakaliowo-kakaową wykładamy na wystudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa kakaowa lekko stężeje w lodówce, wykładamy masę jasna z ananasem i również równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
Mleko podgrzewamy z masłem (nie zagotowujemy), a następnie dodajemy połamana czekoladę i delikatnie mieszamy. Przestudzona polewę wylewamy na ciasto i chłodzimy do momentu stężenia polewy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz