sobota, 20 marca 2021

Sernik z Mango

 Dzisiaj zapraszam wszystkich na sernik z "pulpą z mango" bo pod taką nazwą o nim usłyszałam. Sernik jest bardzo oryginalny w smaku, ser przełamany smakiem mango co w połączeniu daje naprawdę bardzo nietypowy smak i nietypowe wrażenie smakowe. 

Jedyna rzecz, która nie została zaakceptowana przez moich domowników to polewa, która nikomu nie smakowała i przy następnym pieczeniu tego serniku z mango nie zastosuję owej polewy, a jedynie posypię cukrem pudrem lub polukruje (bo taką wersję dekorowania również widziałam)😊















Składniki na spód:

100 g mąki pszennej

1/2 kostki miękkiego masła 

1/4 szkl. cukru

2 łyżeczki kakao

szczypta soli

3 łyżki zimnej wody


Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce. Masło siekamy nożem i zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu gdy zacznie formować się kruszonka. Gdy kruszonka będzie zbyt sucha dolewamy wody i nadal wyrabiamy.

Gotową kruszonkę wysypujemy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. lekko wyrównujemy i ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i zapiekamy 15 min.

Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.


Składniki na masę serową:

1 kg twarogu białego tłustego lub śmietankowego

220 ml zimnego mleka skondensowanego

200 ml kwaśnej śmietany 18%

500 g puree mango z puszki (zwana popularnie pulpą)

4 duże jaja

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

Wszystkie składniki (oprócz mleka skondensowanego) powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmielić ( ja zawszę kupuję twaróg śmietankowy lub klinek firmy ze Strzałkowa).

W misce miksera umieścić wszystkie składniki.

Zmiksować do połączenia się wszystkich składników - nie należy miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony ser mocno rośnie podczas pieczenia, a po upieczeniu raptownie opada, a tego nie chcemy. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak blat.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. 

Blachę z sernikiem wstawiamy do kąpieli wodnej  - w moim przypadku głęboka blacha z wyposażenia piekarnika - do głębokiej blach wstawiamy torownicę z serem i zalewamy gorącą wody minimum 1/3 torownicy powinna być zalana wodą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C i pieczemy 60 min. w termoobiegu. Sernik powinien się równo zapiec, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 10 min.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i jeszcze na gorący sernik wykładamy polewę śmietankową:

200 g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki puree z mango


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy na jeszcze gorący sernik. 


Na masę wykładamy łyżką pozostałe puree z mango i robimy takie "placki", a następnie wykałaczką rozmazujemy takie "esy floresy".


Sernik po wyłożeniu polewy zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz