Smalcówki - to ciastka warte polecenia ponieważ są bardzo tanie, bardzo szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne, bo rozpływają się w ustach:-)
Najlepsze do niedzielnej kawusi, na babskie ploteczki😊, jak również świetnie się sprawdzą na święta oraz każdej innej uroczystości rodzinnej.
A'propos na święta robiłam z makiem i wyszyły obłędnie 😉
Składniki na 42 ciasteczka:
*składniki można podwoić i wtedy wyjdzie ponad 80 ciasteczek.
*jajek nie szukajcie bo nie ma ich w przepisie😏
- 550 g mąki pszennej
- 200 g zimnego smalcu + 2 cm pasek
- 1 cukier waniliowy
- 200-250 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka sypkiego budyniu - opcjonalnie
- marmolada
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, ciasto będzie lekko sine i takie ma być.
Gotowe ciasto rozwałkować i kroić paski o szerokości 4-5 cm.
Na paski wyłożyć marmoladę i zawinąć w roladkę.
Odcinamy od paska, a brzegi lekko sklejamy.
Ciastka układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C z termoobiegiem i pieczemy 15 min. lub na 180*C piekarnik gazowy i pieczemy 20 min .
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz