sobota, 6 marca 2021

Ciastka "Smalcówki"

 Smalcówki - to ciastka warte polecenia ponieważ są bardzo tanie, bardzo szybkie w wykonaniu  i do tego bardzo smaczne, bo rozpływają się w ustach:-)

Najlepsze do niedzielnej kawusi, na babskie ploteczki😊, jak również świetnie się sprawdzą na święta oraz każdej innej uroczystości rodzinnej.

A'propos na święta robiłam z makiem i wyszyły obłędnie 😉













Składniki na 42 ciasteczka:

*składniki można podwoić i wtedy wyjdzie ponad 80 ciasteczek.

*jajek nie szukajcie bo nie ma ich w przepisie😏

  • 550 g mąki pszennej 
  • 200 g zimnego smalcu + 2 cm pasek 
  • 1 cukier waniliowy
  • 200-250 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka sypkiego budyniu - opcjonalnie
  • marmolada
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, ciasto będzie lekko sine i takie ma być.

Gotowe ciasto rozwałkować i kroić paski o szerokości 4-5 cm.

Na paski wyłożyć marmoladę i zawinąć w roladkę.

Odcinamy od paska, a brzegi lekko sklejamy.


Ciastka układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C z termoobiegiem i pieczemy 15 min. lub na 180*C piekarnik gazowy i pieczemy 20 min .

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.




Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz