piątek, 19 lutego 2021

Styropian (Sernik na jogurtach greckich)

 Styropian to już drugie ciasto w moim wykonaniu na jogurtach greckich. Wprawdzie ciasto pochodzi z poprzedniego stulecia i w oryginale robiło się je na śmietanie, ale ja postanowiłam zamienić śmietanę na jogurt grecki i dla mnie jest lepsze bo lżejsze.

A dlaczego styropian?

Ano dlatego, że ciasto podczas krojenia i jedzenia chrupie i trzeszczy jak styropian, a jednocześnie rozpływa się w ustach.















Składniki na ciasto:

3 szkl. maki tortowej Basia

3/4 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

1 kostka masła


Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy do całkowitego połączenia się składników. Z ciasta formujemy 2 kulki zawijamy w ściereczkę lnianą i wkładamy do lodówki na 2 godz.

Masa:

3 op. jogurtu greckiego 400 ml

200 g wiórek kokosowych 

1 duży budyń śmietankowy

3/4 szkl. cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 białek


Wykonanie:

Jogurty, budyń, cukier i proszkiem do pieczenia miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.

Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Ubijamy białka i na koniec dodajemy do masy, mieszając do ponownego połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą część trzemy na tarce na grubych oczkach i wyrównujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy masę jogurtową i wyrównujemy.

A na masę jogurtową trzemy drugą część ciasta.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 50 min.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia, wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej robiąc esy floresy:-))


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz