Styropian to już drugie ciasto w moim wykonaniu na jogurtach greckich. Wprawdzie ciasto pochodzi z poprzedniego stulecia i w oryginale robiło się je na śmietanie, ale ja postanowiłam zamienić śmietanę na jogurt grecki i dla mnie jest lepsze bo lżejsze.
A dlaczego styropian?
Ano dlatego, że ciasto podczas krojenia i jedzenia chrupie i trzeszczy jak styropian, a jednocześnie rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
3 szkl. maki tortowej Basia
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
1 kostka masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy do całkowitego połączenia się składników. Z ciasta formujemy 2 kulki zawijamy w ściereczkę lnianą i wkładamy do lodówki na 2 godz.
Masa:
3 op. jogurtu greckiego 400 ml
200 g wiórek kokosowych
1 duży budyń śmietankowy
3/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 białek
Wykonanie:
Jogurty, budyń, cukier i proszkiem do pieczenia miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Ubijamy białka i na koniec dodajemy do masy, mieszając do ponownego połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą część trzemy na tarce na grubych oczkach i wyrównujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy masę jogurtową i wyrównujemy.
A na masę jogurtową trzemy drugą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 50 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia, wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej robiąc esy floresy:-))
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz