Uwielbiam musy owocowe lub owocowo-warzywne i jestem ich wielką fanką.
Co nie którzy powiedzą, że musy to dla małych dzieci, a ja uważam, że dla wszystkich nawet dla dorosłych.
Mus robiłam pierwszy raz i robiłam go metodą prób i błędów, jednak za pierwszym razem już wyszedł, a efekt końcowy miło mnie zaskoczył i już nie będę musiała kupować tego w tubkach znanej polskiej firmy...-:))
Mówię wam pychota!!!
Składniki na około 700 ml:
5-6 soczystych jabłek
1 gruszka
1 dojrzały banan
2 marchewki
100 g puree z dyni (mam zamrożone)
100 g mrożonych malin (w sezonie świeże)
100 g mrożonych wiśni (w sezonie świeżych)
sok wyciśnięty z 1 pomarańcza
1/3 szkl. wody
Wykonanie:
1. Owoce mrożone oraz puree z dyni wyjmujemy stosownie wcześniej, aby częściowo się rozmroziły
2. Jabłka, gruszkę, marchewkę wyjemy i obieramy.
3. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach.
4. Jabłka i gruszkę kroimy na ćwiartki.
5. Wszystkie owoce i warzywa wkładamy do wysokiego naczynia, wlewamy 1/3 wody oraz sok z pomarańczy.
6. Wstawiamy na palnik i zaczynamy gotować.
7. Gotujemy tak długo, aż wszystkie owoce i warzywa się lekko rozgotują.
8. Ugotowane warzywa odstawiamy do lekkiego wystygnięcia - 20 min.
9. Ugotowane warzywa blendujemy do całkowitego rozdrobnienia.
10. Ponownie wstawiamy na palnik i ponownie zagotowujemy i gotujemy około 10 min.
11. Tak ugotowany mus może być przechowywany w lodówce do 4-5 dni w zamkniętym pojemniku.
- Mus można podawać z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną lub jogurtem naturalnym - ja właśnie tak uwielbiam jeść.
- Do musu można również dodać ugotowaną kasze mannę, kasze jaglaną lub ugotowane płatki owsiane i zblendować razem ze wszystkimi owocami i powstanie nam pyszny deserek dla maluszka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz