sobota, 1 lutego 2020

Chleb z kaszą gryczaną - Domowy Graham

Chleb bardzo dobry, bo domowy, bo pachnący, bo świeży, bo z naturalnych składników, bo bez konserwantów.
Gdy go upieczesz to już nigdy nie kupisz chleba w piekarni, choć by nie wiem w jak dobrej...















Składniki:
1 kg mąki do wypieku chleba typ 650
2 torebki kaszy gryczanej - ugotowanej na sypko
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli
2 szkl. ciepłej wody
1/2 szkl. tłuszczu

Wykonanie:
Kilka godzin wcześniej lub dzień wcześniej ugotować kaszę gryczaną na sypko i wystudzić.

Zaczyn:
Z drożdzy, cukru, 1 łyżki mąki 1/2 szkl. wody, wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min.


Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzoną kaszę, sól, tłuszcz i 1,5 szkl. wody.



Z wszystkich przygotowanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30-40 min.


Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto nam rośnie w tym czasie przygotowujemy 2 blaszki o wymiarach 12x33 cm, blaszki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do blaszek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min.
Ciasto w blaszkach powinno wyrosnąć do wysokości blaszek.
Po kolejnym wyrośnięciu nasz chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Następnie chleb nacinamy tępą częścią noża.
Gotowe bochenki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy 60 min. ( góra/dół).
Po upieczeniu stukamy w spód blaszki, aby usłyszeć głuchy odgłos i upewnić się, że chleb się upiekł.


Gdyby jednak chleb się nie upiekł, to ponownie wkładamy do piekarnika na 5-7 min., ale już bez foremek na samą kratkę.
I gotowe!!


Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz