Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
300 g kurek świeżych lub mrożonych
2-3 łyżki oliwy
250 ml śmietany 30%
1 marchewka
1 cebula
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
przyprawy: sól, bazylia, natka pietruszki, pieprz ziołowy, prawdziwy, chili, papryka wędzona,
kurkuma.
natka pietruszki, koperek
Wykonanie:
Polędwiczki myjemy kroimy na plastry ( grubość jak kto lubi ), u mnie około 1,5 cm.
Do dużej i głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy na rozgrzany olej.
Następnie dodajemy pokrojone polędwiczki i podsmażamy z obydwu stron.
Dodajemy świeże lub rozmrożone kurki, marchewkę pokrojona w talarki lub w słupki, i dodajemy 1 szkl. wody (wody wlewamy tyle, aby mięso i grzyby były przykryte wodą) i dodajemy przyprawy, bez kurkumy.
Przykrywamy wszystko pokrywka i gotujemy 5-7 min.
Następnie dodajemy sos sojowo-grzybowy i dokładnie rozprowadzamy.
Po dokładnym rozprowadzeniu sosu sojowo-grzybowego wlewamy śmietanę i energiczne mieszamy rozprowadzając po całej powierzchni sosu. Dodajemy kurkumę i ponownie dokładnie mieszamy.
Ponownie doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączamy gaz.
Sos powinien chwilkę postać przed podaniem, bo on jeszcze zgęstnieje.
Na koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek i rozprowadzamy w całej zawartości sosu.
Gotowy sos podajemy do ziemniaczków, ryżu, makaronu.
Ja podaję z odgrzewanymi plackami ziemniaczanymi pokrojonymi w paski i podsmażonych na maśle.
II wersja:
Ugotować makaron al dente i po ugotowaniu, makaron można dodać do gotowego gorącego sosu, wymieszać i podawać jako gotowe danie z surówka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz